Pelancong New Zealand kehilangan visa selepas didakwa menyerang pegawai polis di pulau resor popular Thailand

(SeaPRwire) –   telah menarik balik pas visa dua pelancong dari New Zealand yang dituduh menyerang seorang pegawai trafik polis di pulau resor popular di Thailand dalam insiden yang telah tersebar secara meluas di talian, polis berkata Isnin.

Adik-beradik Hamish Day dan Oscar Mattson Day telah dituduh melakukan kesalahan termasuk perampasan, menyebabkan kecederaan fizikal kepada seorang pegawai yang bertugas, cubaan rasuah dan memandu motosikal tanpa lesen, ketua polis wilayah Phuket Sinlert Sukhum memberitahu sebuah sidang akhbar.

Ketua polis berkata polis akan meminta mahkamah untuk tidak membebaskan mereka dengan jaminan.

Pegawai polis Somsak Noo-iat pada Sabtu melihat lelaki itu memandu motosikal dengan laju dan cuba menghentikan mereka. Mereka didakwa cuba mempercepatkan diri kemudian cuba menawarkan rasuah kepada Somsak, yang enggan menerima tawaran itu. Beliau cuba merakamkan dua lelaki itu pada telefon bimbitnya, dan mereka didakwa menyerangnya dan merebut senjata api darinya, menyebabkan satu das tembakan ditembakkan. Tiada seorang pun cedera oleh das tembakan itu, kata polis.

Dalam video itu, orang ramai boleh didengar berteriak kepada mereka untuk berhenti. Video itu menjadi viral secara talian dan disiarkan oleh saluran berita Thai.

Ketua polis menuduh lelaki yang menyerang pegawai itu seorang pemain seni bela diri campuran.

Ketua polis berkata adik-beradik itu menafikan semua tuduhan dan enggan memberi sebarang kenyataan.

Adik-beradik itu tidak dapat dihubungi dengan segera. Video itu tidak menunjukkan apa yang berlaku sebelum pergaduhan itu.

Ketua Polis Chalong Ekkarat Plaiduang, penyelia Somsak, berkata pegawai itu cedera tetapi pulih dengan baik.

Gabenor Phuket Sophon Suwannarat berkata serangan sebegini tidak boleh diterima dan pegawai akan mengukuhkan pengawasan terhadap mereka yang “mungkin bertindak dengan tidak wajar atau melanggar undang-undang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.