Pembangkang Georgia menyeru protes besar-besaran terhadap undang-undang ‘Rusia’

(SeaPRwire) –   Enam parti pembangkang Georgia menyeru protes besar-besaran terhadap rancangan undang-undang “agen asing” yang menurut mereka bertujuan untuk menghalang jalan negara Kaukasus Selatan itu ke arah Kesatuan Eropah.

Rancangan undang-undang, yang dikritik rakan sejawatnya dengan undang-undang yang telah digunakan secara meluas oleh Rusia untuk menindas perbezaan pendapat, telah mencetuskan tiga malam berturut-turut protes minggu ini di .

Sehingga 10,000 penunjuk perasaan berkumpul di luar parlimen pada hari Rabu malam sebelum berarak ke pejabat perdana menteri. Sekurang-kurangnya 13 orang telah ditahan dalam dua hari terakhir dan satu pegawai polis cedera dalam pergaduhan, kata kementerian dalam negeri.

Dalam kenyataan bersama yang diterbitkan, parti-parti pembangkang memuji “semangat perjuangan” penunjuk perasaan dan mengecam parti Impian Georgia yang memerintah kerana menyokong rancangan undang-undang itu.

“Undang-undang Rusia yang dicadangkan oleh ‘Impian Georgia’ bertentangan dengan Perlembagaan Georgia, komitmen untuk menjadi ahli penuh Kesatuan Eropah dan NATO, dan matlamat jangka panjang untuk menjamin kedaulatan negara kita,” kata parti-parti itu.

Kremlin menafikan sebarang kaitan dengan rancangan undang-undang itu.

Pembangkang khususnya menamakan Bidzina Ivanishvili, seorang jutawan bekas perdana menteri yang mengasaskan Impian Georgia, kerana “cuba membunuh masa depan Eropah Georgia”.

Ivanishvili tidak dapat dihubungi untuk ulasan.

Rancangan undang-undang itu akan memerlukan pertubuhan yang menerima lebih daripada 20% dana mereka dari luar negara untuk mendaftar sebagai ejen pengaruh asing. Impian Georgia menyatakan ia akan menggalakkan ketelusan dan memerangi “nilai-nilai liberal palsu” yang dikenakan oleh asing.

Lapan puluh tiga daripada 150 wakil rakyat parlimen menyokong rancangan undang-undang itu pada bacaan pertama pada hari Rabu dalam undian yang diboikot oleh parti pembangkang. Ia perlu lulus dua bacaan lagi untuk menjadi undang-undang.

EU berkata rancangan undang-undang itu membahayakan laluan Georgia ke keahlian, manakala Jabatan Negeri AS juga mengutuk undian parlimen Rabu.

“(Rancangan undang-undang) boleh mengehadkan kebebasan bersuara, mestigakan pertubuhan yang memberikan manfaat ini kepada rakyat Georgia, dan menghalang organisasi media bebas yang bekerja untuk memberikan rakyat Georgia akses ke maklumat berkualiti tinggi,” kata jurucakap Matthew Miller dalam kenyataan.

Pembangkang pro-Eropah Georgia sangat terbahagi, termasuk warisan bekas presiden Mikheil Saakashvili yang dipenjara, parti keduanya United National Movement (UNM) kekal parti kedua terbesar negara itu.

UNM antara enam penandatangan rayuan Khamis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.