Ribuan orang asli Brazil berkumpul untuk protes keputusan pemberian tanah Lula

(SeaPRwire) –   Ribuan orang asli mula berkumpul di ibu negara Brazil pada Isnin untuk apa yang dijangka menjadi protes terhadap janji yang tidak dipenuhi untuk mencipta rizab dan mengusir penambang haram dan penceroboh tanah dari wilayah mereka.

Mengambil kerajaan Lula bertanggungjawab kelihatan menjadi fokus Kemp Enam Tanah Percuma tahun ini, kem mingguan selama seminggu orang asli di Brasilia.

Minggu lepas, Lula mencipta dua rizab baru bukannya enam yang dijanjikan kerajaannya untuk tahun ini. Semasa pengumuman itu, beliau mengakui bahawa “sesetengah kawan kita” akan kecewa.

Lula berkata kelewatan itu atas desakan gabenor negeri dan ia perlu untuk mencari kawasan baru untuk kira-kira 800 orang bukan pribumi yang akan akhirnya dipindahkan selepas menentukan rizab baru.

“Cukup genosid sah! Hak kami tidak boleh dinegosiasikan, dan tiada siapa yang boleh mengeluarkan hak orang asli dari Perlembagaan,” membaca surat terbuka dari Artikulasi Rakyat Orang Asli Brazil, organisasi orang asli utama negara itu, diterbitkan Isnin. Surat itu ditujukan kepada cabang legislatif, kehakiman dan eksekutif kerajaan Brazil.

Sekurang-kurangnya 251 wilayah mempunyai tuntutan tertangguh untuk pengiktirafan di hadapan kerajaan persekutuan, mengikut Institut Sosio-Alam Sekitar tidak untung.

“Kami sangat kecewa dengan kerajaan ini. Kami tahu ia mempunyai banyak musuh, dan Kongres adalah musuh biasa”, kata Alessandra Korap, pemimpin orang asli suku Munduruku, kepada Agensi Berita Antarabangsa. “Tetapi kami tidak mengharapkan ia hanya akan menentukan dua tanah tahun ini.”

Lula memulakan jawatan pada 2023 dengan menjanjikan untuk menyambung pemberian tanah kepada orang asli, berbeza dengan pendahulunya, , yang menepati janjinya untuk tidak mencipta satu sentimeter tambahan tanah orang asli. Walau bagaimanapun, tuntutan orang asli menghadapi tentangan yang semakin meningkat dari sektor pertanian yang berkuasa, yang mendapat sokongan beratus-ratus kerusi di Kongres dan beberapa gabenor di seluruh negara.

Penganjur protes berkata kira-kira 8,000 orang sejauh ini telah datang ke Brasilia tahun ini. Mereka telah menetapkan ratusan khemah di esplanad utama. Sesetengah menghadapi perjalanan bas selama tiga hari.

Ramai lagi perserta protes dijangka akan datang sepanjang minggu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.