Pembangkang Tunisia enggan sertai pilihan raya kecuali tahanan politik dibebaskan

(SeaPRwire) –   Pembangkang Tunisia mengatakan Selasa mereka tidak akan mengambil bahagian dalam pilihan raya presiden negara Afrika Utara yang akan datang kecuali tahanan politik Presiden Kais Saied dibebaskan dan kemerdekaan kehakiman dipulihkan.

Lebih daripada 20 lawan politik telah didakwa atau dipenjara sejak Saied mengkonsolidasikan kuasa pada 2021 dengan menggantung parlimen dan menulis semula perlembagaan negara itu. Pengundi yang letih dengan politik dan ketidakstabilan mengesahkan pindaan perlembagaannya dalam referendum pada 2021 dengan keluaran rendah.

Saied dijangka secara meluas akan bertanding dalam pilihan raya presiden, yang dijangka akan berlangsung pada September atau Oktober. Belum jelas sama ada sesiapa akan mencabar beliau.

Barisan Keselamatan Kebangsaan, sekutu utama parti pembangkang termasuk gerakan Islamist yang pernah berkuasa Ennahdha, menyatakan kebimbangan bahawa pilihan raya tidak akan adil, dan menetapkan syarat-syarat untuk mengemukakan calon.

Termasuk membebaskan politik tahanan, membenarkan ibu pejabat Ennahdha dibuka semula, menjamin neutraliti dan kemerdekaan suruhanjaya pilihan raya dan memulihkan kemerdekaan sistem kehakiman, menurut presiden Barisan Keselamatan Kebangsaan Ahmed Nejib Chebbi.

Ibu pejabat Ennahdha ditutup setahun lalu, dan pemimpinnya Rached Ghannouchi – bekas speaker parlimen – dijatuhi hukuman 15 bulan penjara atas tuduhan memuliakan keganasan. Penyokongnya mengatakan tuduhan itu didorong secara politik.

Di bawah pindaan perlembagaan yang diperkenalkan Saied, presiden boleh melantik ahli badan pilihan raya serta hakim.

Perlembagaan Tunisia sebelum ini dianggap sebagai model untuk demokrasi di rantau ini.

Tunisia membina demokrasi yang dipuji tetapi rapuh selepas melepaskan kebangkitan rakyat Arab di seluruh rantau pada 2011. Masalah ekonominya semakin mendalam dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dan kini merupakan titik loncatan utama untuk pendatang dari Tunisia dan negara-negara Afrika lain yang mengambil perjalanan bot bahaya .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.