Pemberontak ELN Colombia berkata mereka hanya akan berhenti menculik untuk wang tebusan jika kerajaan berhenti dana gencatan senjata

(SeaPRwire) –   BOGOTA, Colombia (AP) – Ketua kumpulan pemberontak ELN Colombia yang terbesar menyatakan pada Isnin bahawa mereka hanya akan mematuhi persetujuan baru-baru ini untuk menggantung penculikan orang awam untuk wang tebusan jika kerajaan menepati janjinya untuk membiayai projek yang boleh memberi pemberontak alternatif sumber pendapatan.

Dalam kolum yang diterbitkan pada Hari Krismas, panglima ELN Antonio García mendakwa bahawa pegawai Colombia dan wartawan telah memberi maklumat yang salah kepada orang ramai pada 17 Disember, apabila mereka mengumumkan bahawa pemberontak telah bersetuju untuk menghentikan penculikan, jika gencatan senjata dengan kerajaan dipanjangkan tahun depan.

Rakyat Colombia semakin marah dengan penculikan oleh pemberontak, dikenali dengan singkatan bahasa Sepanyol mereka sebagai ELN.

García berkata walaupun persetujuan sedemikian dicapai semasa pusingan perbincangan aman terkini di Mexico City, kerajaan juga bersetuju dalam perbincangan untuk mewujudkan jawatankuasa yang akan mencari cara untuk membiayai rundingan damai dan gencatan senjata semasa serta menentukan jenis aktiviti yang akan dibiayai.

Konflik antara kerajaan dan pemberontak kiri ELN bermula sejak tahun 1960-an. Pasukan Bersenjata Revolusi Colombia (FARC) yang lebih besar bersetuju perjanjian aman dengan kerajaan pada tahun 2016, tetapi ELN masih mempunyai kira-kira 2,000 hingga 4,000 pejuang di Colombia dan negara jiran Venezuela.

Ketua ELN García menulis bahawa pembiayaan awam untuk gencatan senjata sepatutnya “berkaitan” dengan penggantungan penculikan.

“Damai tidak dirancang hanya untuk satu pihak menang,” beliau menulis. “Semua perlu mendapat manfaat, terutamanya negara.”

Pengumuman García menandakan satu langkah mundur bagi kerajaan kiri Colombia yang pertama, yang telah menggambarkan persetujuan sementara ELN untuk menghentikan penculikan sebagai langkah penting ke arah damai.

Perbincangan semasa antara kedua-dua pihak bermula pada November 2022. Walaupun ia menghasilkan gencatan senjata enam bulan yang berakhir pada 30 Januari, terdapat sedikit kemajuan di peringkat lain.

Pada Oktober, pegawai Colombia menekan ELN untuk menghentikan penculikan orang awam untuk wang tebusan selepas salah satu skuadronnya mengejutkan negara dengan menculik ibu bapa bintang bola sepak Luis Díaz berhampiran rumah mereka di utara negara.

Ibu Díaz cepat-cepat diselamatkan oleh polis, manakala bapanya dibebaskan 12 hari kemudian, selepas pelbagai protes dan usaha perantaraan.

Tetapi García memberi amaran kumpulan itu tidak akan dipaksa untuk melepaskan penculikan.

“Kami belum mencapai persetujuan dalam rundingan aman, mengenai tahanan politik, undang-undang atau ekonomi” katanya dalam mesej yang diterbitkan di X, bekas Twitter.

Kementerian Pertahanan Colombia menyatakan kumpulan itu memegang sekurang-kurangnya 38 tebusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.