Pembinaan jeti kemanusiaan di Gaza dilihat dalam imej satelit

(SeaPRwire) –   Pembinaan jeti sementara di pantai Gaza boleh dilihat dalam imej satelit baru kerana Wilayah Palestin yang dikawal Hamas menanti pelabuhan sementara yang diperuntukkan oleh tentera Amerika Syarikat untuk membantu mengangkut bantuan kemanusiaan kepada penduduk Palestin yang terjejas.

Imej satelit diambil oleh Maxar menunjukkan bahawa pembinaan jeti bermula pada Ahad lalu di selatan Bandar Gaza sepanjang Lebuh Raya Al Rashid. Jeti ini kini memanjang kira-kira 164 kaki (50 meter) dari pantai, dan dilaporkan akan menerima penghantaran bantuan dari Cyprus.

Tabung Amal Dunia Central Kitchen berkata ia sedang membina jeti untuk menurunkan penghantaran hampir 200 tan makanan untuk rakyat Palestin yang memerlukan. Makanan itu kini berada di atas kapal yang sedang menuju dari Larnaca, Cyprus, Tabung Amal itu menulis di media sosial pada Selasa.

Pembinaan itu datang ketika Gaza menanti pelabuhan sementara yang diumumkan oleh Presiden Biden semasa Ucapan Tahunan Beliau minggu lalu dalam harapan membuka laluan laut untuk makanan dan bantuan lain. Tentera Amerika Syarikat telah berkata pembinaan pelabuhan terapung besar itu akan mengambil masa beberapa minggu dan memerlukan sehingga 1,000 askar Amerika Syarikat.

Pemimpin dunia lain juga telah menyatakan kebimbangan mereka tentang bagaimana untuk membantu rakyat Palestin di Gaza.

Menteri Luar Mesir Sameh Shoukry berkata pelabuhan terapung itu “dijangka siap dalam tempoh dua bulan.”

“Apa yang harus kita lakukan semasa dua bulan itu? Adakah lebih kanak-kanak akan terus mati sehingga pelabuhan ini siap dibina,” soalnya semasa sidang akhbar bersama lawan bicaranya dari Sepanyol, José Manuel Albares, di Kaherah.

Sementara itu, Amerika Syarikat dan negara-negara lain juga telah menghantar bantuan ke utara Gaza dalam minggu-minggu kebelakangan ini untuk membantu mengurangkan keadaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.