Croatia membubarkan parlimen menjelang musim pilihan raya

(SeaPRwire) –   telah dibubarkan pada Khamis untuk membuka jalan kepada pilihan raya parlimen lebih kemudian tahun ini.

Semua 143 daripada jumlah keseluruhan 151 ahli parlimen yang hadir pada sesi itu mengundi memihak kepada langkah tersebut.

Tarikh pilihan raya masih belum ditetapkan. Perdana Menteri Andrej Plenkovic telah mencadangkan ia harus diadakan sebelum undian untuk , yang akan diadakan pada 6-9 Jun.

Undian akan datang di Croatia akan melihat parti konservatif pemerintah Kesatuan Demokratik Croatia berhadapan dengan kumpulan parti pusat dan kiri-kiri yang telah mengumumkan mereka akan bertanding dalam satu pakatan.

Plenkovic dan parti HDZ-nya telah menghadapi tuduhan semakin meningkat tentang rasuah daripada pembangkang menjelang undian. Beliau telah menafikan dakwaan tersebut.

Croatia dijadualkan akan mengadakan pilihan raya presiden juga menjelang akhir tahun ini.

HDZ Plenkovic secara besar-besaran telah memegang kuasa sejak Croatia memperoleh kemerdekaan daripada bekas Yugoslavia pada 1991.

Negara pantai Adriatik itu menjadi ahli terbaru Kesatuan Eropah pada 2013 dan menyertai zon perjalanan dan euro Eropah tahun lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.