Pembunuh membunuh 52, mencederakan 64 di wilayah Sudan Selatan yang dipertikaikan

(SeaPRwire) –   Penceroboh menyerang penduduk kampung di kawasan kaya minyak Abyei yang dituntut oleh Sudan dan South Sudan, termasuk seorang anggota tentera pengaman PBB, dan 64 lagi cedera, kata seorang pegawai serantau Ahad.

Motif serangan Sabtu malam itu belum jelas tetapi disyaki berkaitan pertikaian tanah, kata Bulis Koch, menteri maklumat Abyei, dalam temu bual telefon dari Abyei.

Kekerasan etnik yang membawa maut kerap berlaku di rantau ini, di mana ahli suku Twic Dinka dari negeri jiran Warrap berselisih tanah dengan Ngok Dinka dari Abyei di kawasan Aneet, terletak di sempadan.

Penyerang dalam kejadian keganasan Sabtu lalu merupakan belia bersenjata dari puak Nuer yang berpindah ke negeri Warrap tahun lalu kerana banjir di kawasan mereka, kata Koch.

Dalam kenyataan, Pasukan Keselamatan Sementara PBB untuk Abyei (UNISFA) mengutuk keganasan yang meragut nyawa anggota pengaman.

UNIFSA mengesahkan pertembungan antara masyarakat berlaku di kawasan Nyinkuac, Majbong dan Khadian yang menyebabkan mangsa dan pemindahan orang awam ke pangkalan UNISFA.

“Pangkalan UNISFA di Agok diserang kumpulan bersenjata. Misi berjaya menangkis serangan itu, tetapi malangnya seorang anggota pengaman dari Ghana terbunuh,” kata kenyataan itu.

Sudan dan South Sudan tidak bersetuju mengenai kawalan rantau Abyei sejak perjanjian damai 2005 menamatkan perang saudara antara utara dan selatan Sudan. Kedua-dua Sudan dan South Sudan mendakwa memiliki Abyei, statusnya belum diselesaikan selepas South Sudan merdeka dari Sudan pada 2011.

Penduduk majoriti Ngok Dinka di Abyei menyokong South Sudan, manakala pengembala nomad Misseriya yang datang ke Abyei untuk mencari padang rumput unta mereka menyokong Sudan. Kini, rantau itu dikawal oleh South Sudan.

Panel PBB mencadangkan referendum untuk Abyei tetapi timbul perbezaan pandangan mengenai siapa yang boleh mengundi. Kini, rantau itu dikawal oleh South Sudan.

Kekerasan antara masyarakat dan merentasi sempadan meningkat sejak South Sudan mengerahkan tentera ke Abyei Mac lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.