Pemimpin pembangkang Rusia Navalny mengatakan dia dalam ‘mood baik’ walaupun syarat keras di penjara ‘Polar Wolf’

(SeaPRwire) –   Pemimpin pembangkang Rusia Alexei Navalny mengatakan dia dalam ‘mood yang baik’ walaupun menghadapi keadaan yang sukar di penjara ‘Polar Wolf’.

Navalny, yang telah berdiri sebagai penentangan paling signifikan kepada Putin dalam tahun-tahun kebelakangan ini, menghantar kemaskini melalui peguamnya mengenai IK-3 koloni hukuman, juga dikenali sebagai “Serigala Kutub,” di Kharp di Rusia utara, yang dianggap salah satu penjara terburuk negara itu.

Dia ditemui oleh peguamnya pada Hari Krismas, hampir tiga minggu selepas pasukannya hilang hubungan dengannya selepas muncul secara video untuk satu pendengaran, memulakan pencarian yang putus asa.

“Saya adalah Santa Claus baru anda,” Navalny menulis secara jenaka. “Baiklah, saya kini mempunyai jaket bulu domba, topi ushanka (topi bulu dengan tudung melindungi telinga), dan sebentar lagi saya akan mendapat valenki (alas kaki tradisional Rusia untuk musim sejuk).

“Saya telah tumbuh janggut selama 20 hari pengangkutan saya.”

Pihak berkuasa Rusia sebelum ini menahan Navalny di kemudahan kira-kira 145 batu timur Moscow. Serigala Kutub terletak di atas Lingkaran Artik di daerah Yamalo-Nenets, kira-kira 1,200 batu timur laut Moscow. Ia ditubuhkan pada tahun 1961, menurut sistem penjara Rusia, di tapak bekas kem buruh paksa gulag Soviet.

“Sayangnya, tidak ada rusa kutub, tetapi ada anjing gembala yang besar, bulu tebal dan sangat cantik,” sambung Navalny. “Dan yang paling penting: Saya kini tinggal di atas Lingkaran Artik.”

“20 hari pengangkutan saya agak melelahkan, tetapi saya masih dalam mood yang baik, seperti layaknya Santa Claus.”

Selepas berjenaka sedikit, Navalny berkongsi lebih butiran mengenai perjalanan sukar dan mengucapkan terima kasih kepada pengikutnya atas sokongan kerana mereka bimbang tentang keadaannya.

“Mereka membawa saya ke sini pada malam Sabtu. Dan saya diangkut dengan berjaga-jaga dan melalui laluan yang aneh… sehingga saya tidak menjangka sesiapa akan menemui saya di sini sebelum pertengahan Januari.”

Beliau menulis dia melihat pengawal bersenjata mesin dan anjing di luar salji.

“Sebagaimana mana, jangan risau tentang saya. Saya dalam keadaan baik. Saya sangat gembira akhirnya tiba di sini,” tulis Navalny.

peguam hak asasi manusia Igor Kalyapin memberitahu The Moscow Times bahawa keadaan di sana teruk.

“Jelas ini adalah tahanan dalam pemisahan maksimum,” kata Kalyapin kepada penerbitan itu. “Saya fikir Navalny dihantar jauh untuk memastikan pemisahan fizikal maksimum yang mungkin, jadi perjalanan ke sana pun akan menjadi masalah.”

Navalny telah dipenjarakan sejak kembali ke Rusia pada 2021, apabila pihak berkuasa dengan serta-merta menangkapnya dan kemudian menjatuhkan hukuman ke atasnya. Pasukannya telah berulang kali menimbulkan kebimbangan tentang rawatan beliau berikutan kembalinya.

Navalny sebelum ini menganjurkan demonstrasi anti-kerajaan dan telah bertanding untuk jawatan untuk menyokong reformasi terhadap apa yang dakwa beliau ialah rasuah di Rusia. Beliau menjadi mangsa satu cubaan pembunuhan didakwa pada 2020, apabila beliau mengalami keracunan daripada agen saraf berdakwaan Novichok.

Beliau kekal dalam koma selama beberapa minggu semasa doktor di Jerman berjuang untuk menyelamatkan nyawa beliau. Beliau menuduh Putin bertanggungjawab atas racunnya.

Bantuan Navalny Ivan Zhadov dan ketua asas anti-rasuahnya, mengkritik .

“Keadaan Aleksei adalah contoh jelas bagaimana sistem melayan tahanan politik,” tulis Zhadov dalam satu pos di X.

Digital’s Peter Aitken dan Stephen Sorace, serta

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.