‘Penyerang utama’ rompakan yang membunuh pegawai polis UK dihukum penjara seumur hidup hampir 2 dekad kemudian

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki berusia 75 tahun akan menghabiskan baki hidupnya di penjara selepas dijatuhkan hukuman seumur hidup pada hari Jumaat kerana membunuh seorang pegawai polis British hampir dua dekad yang lalu.

Piran Ditta Khan didapati bersalah pada bulan April, kerana dia melarikan diri ke negara Pakistan tidak lama selepas pembunuhan Sharon Beshenivsky. Dia diekstradisi ke UK tahun lalu.

Hakim Nicholas Hilliard menjatuhkan hukuman seumur hidup ke atasnya di Mahkamah Diraja Leeds. Dia perlu menjalani penjara minimum 40 tahun.

“Anda akan pasti menghabiskan baki hidup anda di dalam penjara, tetapi ini adalah akibat menjatuhkan hukuman ke atas seorang lelaki berusia seperti anda kerana,” katanya. “Anda telah menikmati tahun-tahun muda dan sihat anda di luar negara kerana anda memilih untuk meninggalkan negara ini apabila anda bimbang akan segera ditangkap.”

Walaupun Khan kekal di dalam kereta pengawal semasa perompakan di Universal Express travel agents yang dijalankan oleh keluarga di bandar Bradford pada November 2005, pendakwaan mendakwa bahawa dia adalah “otak di sebalik” perompakan itu kerana dia mengatur dan membeli senjata api. Polis di Britain tidak membawa senjata api semasa berpatrol biasa.

“Walaupun dia tidak menembak tembakan maut, tindakannya telah mencuri dari Sharon dan mereka yang mengenalinya masa bersama sepanjang hayat, dan sebagai dia dijatuhkan hukuman hari ini, pemikiran kami kekal bersama keluarga dan orang terdekatnya,” kata pendakwa khas David Holderness.

Beshenivsky berusia 38 tahun dan hanya sembilan bulan dalam kerjaya apabila dia menangani panggilan mengenai perompakan itu. Dia ditembak mati dari jarak dekat oleh salah seorang daripada tiga lelaki yang melakukan perompakan itu. Rakannya, Teresa Milburn, terselamat selepas ditembak di dada.

Beshenivsky, yang mempunyai tiga orang anak dan dua anak tiri, ditembak mati pada hari lahiran anak bongsunya yang keempat. Dalam kenyataan mangsa peribadi yang dibaca di mahkamah, anak perempuan Beshenivsky, Lydia berkata dia terlalu muda dan tidak bersalah untuk memahami apa yang berlaku apabila ibunya gagal pulang dari kerja untuk menyambut hari lahirnya.

“Akan sentiasa ada kekosongan dalam hidup saya – kekosongan yang sepatutnya diisi dengan kehadiran ibu saya tetapi akibat tindakan ganas dan kejam anda, Piran Ditta Khan dan rakan-rakan anda pada hari itu, anda telah merampas masa depan saya dan masa berharga bersama ibu saya,” katanya. “Setiap hari lahir mengingatkan apa yang berlaku pada hari itu.”

Paul Beshenivsky, yang telah berkahwin dengan isterinya selama empat tahun apabila dia meninggal dunia, berkata memberitahu kanak-kanak apa yang berlaku adalah “perkara paling sukar yang pernah saya lakukan.”

Khan melarikan diri ke Pakistan dua bulan selepas perompakan. Dia ditangkap oleh pihak berkuasa tempatan di Pakistan pada Januari 2020 dan diekstradisi ke UK tahun lalu.

Khan menafikan tuduhan terhadapnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.