Petani Poland mengadakan perarakan di Warsaw menentang dasar iklim Kesatuan Eropah

(SeaPRwire) –   Puluhan ribu petani Poland yang tidak puas berarak melalui pusat bandar Warsaw pada hari Jumaat untuk memprotes dasar iklim dan menentang kerajaan pro-EU Perdana Menteri Donald Tusk.

Perarakan di bawah slogan “Turunkan Perjanjian Hijau” dianjurkan oleh Solidarity, sebuah kesatuan petani yang sangat menentang dasar pertanian EU, terutamanya dasar yang dikenali sebagai Perjanjian Hijau yang bertujuan untuk membuat pertanian lebih ramah iklim. Petani mengatakan ia campur tangan dengan kerja mereka dan mengenakan kos tinggi ke atas mereka.

“Kami membantah kerana kami tidak mahu menjadi hamba di atas tanah kami sendiri,” kata peternak susu Grazyna Gasowska dari .

“Menurut Perjanjian Hijau kami seharusnya menanam apa yang mereka katakan kepada kami, bila mereka katakan kepada kami,” kata Gasowska sambil memegang bendera negara putih dan merah. “Semua keperluan pelbagai itu sangat sukar bagi petani.”

Perarakan berisik itu berhenti di pejabat EU Warsaw dan kemudian di parlimen.

“Biarkan Brussels makan cacing, kami lebih suka daging babi dan kentang,” kata satu banner, merujuk kepada kepercayaan umum bahawa EU akan menasihati makan serangga dan cacing berbanding daging lembu.

Demonstrasi itu datang ketika parti-parti politik Poland berkempen untuk pilihan raya Parlimen Eropah bulan depan. Protes itu disokong oleh parti pembangkang kanan Poland, Undang-Undang dan Keadilan, yang memegang kuasa dari 2015 sehingga akhir tahun lalu dan sedang mencari momentum politik semula.

Dengan pandangan kepada pilihan raya, Tusk pada hari Jumaat mengumumkan rombakan kabinetnya untuk menggantikan empat menteri yang bertanding untuk Parlimen Eropah bulan depan.

Perubahan itu juga dilihat sebagai peluang untuk membawa tenaga baru ke kerajaan Tusk, yang mengambil alih pada Disember dan melancarkan reformasi mendalam dalam banyak bidang, termasuk kehakiman, dasar luar negeri dan media.

“Hari ini datang masa untuk membawa ketertiban dan ini salah satu sebab kami bersama-sama memutuskan untuk melakukan perubahan ini,” kata Tusk.

Beliau berkata akan ada lebih banyak perubahan pada masa depan yang akan ditentukan oleh “kepentingan negara.”

Kerajaan Tusk telah melancarkan pembalikan dasar-dasar yang luas daripada parti Undang-Undang dan Keadilan, yang menempatkan Poland dalam konfrontasi dengan 27 negara anggota EU semasa pentadbirannya. Pasukan Tusk sedang mengambil langkah untuk membebaskan kehakiman dan media negara daripada kawalan politik yang cuba dikenakan oleh Undang-Undang dan Keadilan, dan menuntut pertanggungjawaban mereka yang bertanggungjawab terhadap pengurusan yang buruk dan kehilangan dana oleh syarikat-syarikat milik negara.

Menteri Kebudayaan Bartlomiej Sienkiewicz, yang memimpin perubahan pengurusan di TV, radio dan agensi berita negara, dan menteri dalam negeri dan pentadbiran, Marcin Kierwinski, digantikan. Menteri Aset Negara, Borys Budka, dan Pembangunan dan Teknologi, Krzysztof Hetman, juga meninggalkan jawatan.

Menteri Dalam Negeri baharu ialah Tomasz Siemoniak, yang berkhidmat sebagai menteri pertahanan dalam kerajaan Tusk sebelumnya pada 2011 hingga 2015. Beliau mengekalkan jawatannya sebagai penyelaras perkhidmatan khas pada masa perang Rusia terhadap jiran Poland, Ukraine.

Menteri Kebudayaan baharu ialah Hanna Wroblewska, seorang ahli sejarah seni. Jakub Jaworowski, seorang ekonom dan ahli kewangan, diletakkan di kepala Aset Negara, di mana audit sedang dijalankan dan mendedahkan kesalahan pengurusan yang jelas di bawah kerajaan terdahulu. Krzysztof Paszyk, seorang ahli politik dan ahli parlimen berpengalaman, ialah menteri baharu Pembangunan dan Teknologi.

Mereka akan mengambil jawatan selepas perlantikan rasmi oleh Presiden Andrzej Duda pada Isnin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.