Pihak politik yang bertentangan menunjukkan di ibu negara Venezuela semasa perlumbaan pilihan raya presiden semakin panas

(SeaPRwire) –   CARACAS, Venezuela (AP) — Dua kumpulan politik yang bertentangan mengambil jalanan ibu negara Venezuela untuk perhimpunan pertandingan tahun pilihan raya presiden, memaparkan keupayaan mereka untuk menarik orang beramai-ramai, ketika pengundi berhadapan dengan kekecewaan politik dan ketidakpastian terhadap calon yang akhirnya akan mencabar Presiden Nicolás Maduro.

Penyokong parti pemerintah Maduro dan pemimpin pembangkang menunjukkan perhimpunan di Caracas sehari selepas pendakwa utama negara Venezuela mengumumkan penahanan lebih 30 orang dan waran tangkap untuk dua belas orang lain yang didakwa merancang usaha untuk mengganggu kerajaan negara Amerika Selatan itu.

Tetapi jika mana-mana kumpulan itu berharap untuk menakutkan yang lain dalam jumlah, tiada satu pun mengumpulkan puluhan ribu orang yang mereka mampu pada hujung dekad lalu.

Penyokong Maduro — secara besar-besaran campuran pekerja kerajaan, pemimpin komuniti parti pemerintah dan penyokong Presiden Hugo Chávez yang telah mati — berjalan merentasi bandar raya itu, dengan puluhan daripada mereka juga berkumpul di padang yang sama di mana Machado, pemenang pilihan raya presiden Oktober yang lalu, dijangka akan berucap kepada penyokongnya sendiri.

Lebih satu jam selepas Machado sepatutnya muncul, penyokongnya meninggalkan padang dan menghentikan lalu lintas, membenarkan beliau berucap kepada mereka dari pentas sementara sementara mereka melambai-lambai bendera Venezuela.

“Mereka bercakap tentang pilihan raya, tetapi mereka ketakutan dengan pilihan raya,” kata Machado, merujuk kepada Maduro dan sekutunya. “Tetapi kerana mereka tahu bahawa mereka tidak mempunyai undi, mereka bersembunyi… di sebalik ancaman, penganiayaan, pembohongan, hukuman palsu, untuk cuba menamatkan kami. Biarkan mereka tahu dengan jelas, tiada seorang pun yang mengeluarkan kami dari laluan pilihan raya ini.”

Maduro dan faksi pembangkang di sebalik pilihan raya persetujuan tahun lalu untuk mengadakan pilihan raya presiden dalam separuh kedua 2024. Maduro akan cuba untuk menambah enam tahun lagi kepada dasawarsa pemerintahan krisisnya. Penyertaan penantangnya dalam pilihan raya masih dipertikaikan walaupun beliau memenangi pilihan raya awal dengan lebih 90% sokongan.

Kerajaan telah mengharamkan bekas ahli parlimen itu daripada bertanding untuk jawatan, dan Peguam Negara Tarek William Saab telah membuka siasatan jenayah terhadap penganjur pilihan raya awal, yang dilaksanakan tanpa sokongan daripada pihak berkuasa pilihan raya Venezuela. Pihak berkuasa belum menunjukkan sebarang bukti menyokong larangan terhadap Machado, yang telah terus berkempen, mengatakan bahawa pengundi, bukan orang yang setia kepada parti pemerintah, adalah pembuat keputusan yang sah terhadap calonnya.

Ketidakpastian ini menanam syak wasangka di kalangan penyokongnya.

Pengurus pemasaran digital Yeickson Ramos menganggap Machado “pilihan paling serius dan boleh dipercayai” yang dimiliki pembangkang “untuk mencabar kerajaan.” Tetapi di perhimpunan Selasa, Ramos, 33, mengakui keperluan penting bagi pembangkang untuk menentukan langkah-langkah untuk diikuti jika kerajaan tidak mengangkat larangan Machado.

“Adakah beliau akan memilih” (penggantinya)? ” kata Ramos, yang telah menyaksikan apati yang kegagalan pembangkang sebelum ini cipta di kalangan pengundi. “Atau adakah akan ada perbincangan dalaman yang menyimpulkan ia tidak boleh menjadi mana-mana daripada calon pilihan raya awal yang menerima sokongan minimum, tetapi kita akan mencari pilihan yang menarik perhatian masyarakat.”

Pembangkang disokong Amerika Syarikat mengejutkan sekutunya dan lawannya apabila lebih 2.4 juta orang, termasuk di kawasan yang lama dianggap kubu parti pemerintah, mengundi dalam pilihan raya awal. Kadar keluaran tinggi berlaku walaupun berbagai-bagai halangan dan usaha kerajaan untuk menjejaskan dan menggalakkan penyertaan dalam pertandingan itu.

Pada Disember, kerajaan Maduro terkejut sekali lagi apabila mengadakan referendum untuk menuntut sebahagian daripada Guyana dan pusat mengundi kelihatan hampir kosong sepanjang Hari Pilihan Raya. Maduro dan sekutunya menegaskan lebih 10 juta orang mengundi. Namun, ketiadaan barisan panjang yang biasa bagi pilihan raya yang dipanggil oleh parti pemerintah menunjukkan keupayaannya yang semakin menurun untuk menggerakkan penyokong, walaupun sesetengah daripadanya perlu mengemukakan bukti penyertaan untuk mengekalkan pekerjaan atau manfaat kerajaan tertentu.

Chavistas — penyokong Chávez dan dasar sosialisnya — selama ini berhati-hati apabila menyatakan kritikan terhadap Maduro, yang dipilih oleh Chávez untuk memimpin Venezuela tidak lama sebelum beliau meninggal dunia pada 2013. Krisis kompleks sepuluh tahun yang mendorong jutaan ke dalam kemiskinan bersama-sama dengan skandal rasuah baru-baru ini melonggarkan bibir.

Leonard Suarez, seorang peguam di Caracas, mengundi untuk Chávez dan Maduro dalam pilihan raya terdahulu. Tahun ini, beliau mahu melihat dalam kertas undian seseorang selain Maduro mewakili idealisme Chávez selepas menyimpulkan bahawa “mengekalkan hanya satu orang dalam kuasa menjana rasuah.” Atas nama demokrasi, Suarez berkata, Machado lebih baik dapat ke kertas undian.

“Beliau harus menyertai kerana ia akan menjadi contoh demokrasi yang wujud di negara kita,” katanya berhampiran perhimpunan parti pemerintah. “Dan bukan sahaja beliau, mana-mana calon lain yang menyatakan niat untuk menyertai pilihan raya presiden mesti menyertai.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.