Polis UK siasat kenyataan didakwa rasis oleh penderma utama Parti Konservatif

(SeaPRwire) –   Polis di UK berkata pada Jumaat bahawa mereka sedang menyiasat sama ada penderma terbesar kepada kerajaan Konservatif Britain telah melakukan jenayah apabila dilaporkan beliau mengatakan seorang Ahli Parlimen wanita berkulit hitam membuatkan beliau “mahu membenci semua wanita berkulit hitam” dan bahawa beliau “harus ditembak.”

Frank Hester, ketua eksekutif syarikat perisian kesihatan The Phoenix Partnership, didakwa membuat kenyataan tersebut pada tahun 2019 mengenai Diane Abbott, wanita berkulit hitam pertama untuk berkhidmat di Dewan Rakyat.

polis berkata pegawai sedang “bekerja untuk mengenal pasti fakta dan akhirnya untuk menentukan sama ada satu jenayah telah dilakukan.”

Hester telah memohon maaf kerana membuat kenyataan “kasar” mengenai Abbott tetapi mengatakan beliau bukan rasis.

Parti Konservatif enggan mengembalikan 10 juta paun ($12.6 juta) yang telah diberikan Hester kepada parti tersebut.

Komentar yang dilaporkan pada 11 Mac oleh The Guardian dengan cepatnya melibatkan Konservatif dalam kontroversi kerana mereka cuba mengkritik kenyataan tersebut tetapi enggan untuk hampir 24 jam untuk menetapkan ia sebagai rasis. Parti yang berkuasa selama 14 tahun ini menghadapi pilihan raya kemudian tahun ini dan kajian menunjukkan mereka jauh ketinggalan di belakang Parti Buruh.

Perdana Menteri Rishi Sunak pada mulanya mengkritik kenyataan Hester sebagai “tidak dapat diterima,” tetapi jurucakapnya tidak menetapkan kenyataan tersebut sebagai rasis sehingga menteri Kabinet Kemi Badenoch, yang berkulit hitam, memecah barisan dan menuduh Hester bersifat rasis.

“Kenyataan didakwa salah, mereka rasis,” Sunak kemudian berkata kepada ahli parlimen. Tetapi beliau berkata Hester telah “dengan betul memohon maaf untuk mereka, dan penyesalan itu harus diterima.”

Syarikat Hester telah dibayar lebih daripada 400 juta paun ($504 juta) oleh NHS dan badan kerajaan lain sejak 2016, menurut The Guardian.

Hester didakwa membuat kenyataan tersebut semasa mesyuarat syarikat di Leeds.

“Ia seperti cuba untuk tidak rasis tetapi anda melihat Diane Abbott di TV, dan anda hanya seperti … anda hanya mahu membenci semua wanita berkulit hitam kerana dia berada di sana,” dilaporkan Hester berkata. “Dan saya tidak membenci semua wanita berkulit hitam sama sekali, tetapi saya fikir dia harus ditembak.”

Polis meminta sesiapa yang mempunyai maklumat untuk datang ke hadapan.

“Kami mengakui tindak balas kuat terhadap dakwaan ini dan menghargai semua orang yang telah menghubungi kami sejak artikel diterbitkan,” kata polis dalam kenyataan. “Semasa penyiasatan kami berterusan, kami ingin mendengar daripada sesiapa yang boleh membantu penyiasatan kami secara langsung.”

Abbott, 70, yang dipilih ke Dewan Rakyat pada tahun 1987 mewakili daerah timur laut London, berkata kenyataan tersebut menakutkan, terutamanya kerana dua ahli parlimen British telah dibunuh sejak 2016. Kerajaan berkata pada bulan lalu ia akan meningkatkan keselamatan politik kerana ketegangan meningkat berhubung .

Abbott duduk sebagai bebas selepas dikeluarkan daripada blok Parti Buruh tahun lalu kerana kenyataannya yang mencadangkan orang Yahudi dan Ireland tidak mengalami rasisme “seumur hidup mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.