Ratusan anjing diselamatkan oleh pusat perlindungan sementara tengah banjir teruk di selatan Brazil

(SeaPRwire) –   Ratusan sukarelawan telah menubuhkan tempat perlindungan sementara untuk anjing di sebuah gudang yang tidak bertiang di bandar Canoas, salah satu kawasan yang paling teruk terjejas akibat banjir sejak minggu lepas. Mereka merawat dan memberi makan anjing yang sakit, lapar atau cedera, berharap untuk menyatukan semula mereka dengan pemiliknya.

Kerja mereka berjalan pada kelajuan penuh pada pagi Jumaat kerana hujan lebat dijangka berlaku sekali lagi di kawasan itu untuk hujung minggu.

Banjir di Rio Grande do Sul telah menyebabkan sekurang-kurangnya 107 orang meninggal dunia. Sebanyak 136 lagi dilaporkan hilang dan lebih daripada 230,000 orang telah dipindahkan, mengikut pihak berkuasa negeri. Tiada anggaran rasmi untuk bilangan haiwan yang mati atau hilang, tetapi media tempatan menganggarkan bilangannya beribu-ribu.

Sejak Ahad, tempat perlindungan sementara seluas padang bola sepak itu telah menyambut ratusan anjing yang sakit dan gelisah dari kawasan yang terendam. Setiap jam, antara 20 hingga 30 ekor anjing tiba, kebanyakannya cedera selepas ditimpa kenderaan atau hampir tenggelam. Pusat itu menghantar sesetengah anjing kepada Grad, tetapi yang lain yang memerlukan rawatan perubatan terlalu lemah untuk dipindahkan.

Gabriel Cardoso da Silva, 28, salah seorang penganjur utama kemudahan sementara itu. Beliau datang dari bandar bersebelahan Gravatai, yang tidak terjejas banjir teruk.

“Kami datang ke sini pada Sabtu untuk membantu menyelamatkan orang. Apabila kami hendak pulang, kami dengar gonggongan. Saya dan isteri saya terasa sangat tersentuh, kami hanya menangis; kami mempunyai dua ekor anjing,” kata Silva.

Dengan tiada koordinasi kerajaan untuk haiwan yang dipindahkan, ramai yang tertarik dengan gerakan berikutan kempen media sosial.

“Ahad kami mempunyai 10 sukarelawan, kini kami ada 200. Kami mempunyai banyak makanan. Masyarakat kami memilih untuk menerima ini, tetapi beberapa hari yang lalu kami rasa sangat seorang diri.”

Apabila seseorang anjing disatukan semula dengan keluarga, tukang gunting rambut itu berteriak “Satu kurang!” supaya sukarelawan lain boleh berhenti dan bertepuk tangan di seluruh tempat perlindungan, yang dipenuhi makanan anjing, rantai untuk menghalang mereka daripada berkelahi antara satu sama lain dan sumbangan.

Jeritan Cardoso sering kali bercampur dengan gonggongan kuat anjing-anjing kecil dan gelisah, pertarungan antara haiwan tanpa rumah yang tertekan dan pergerakan tergesa-gesa oleh keluarga yang putus asa cuba mengesan satu atau lebih ahli keluarga mereka.

Éder Luis da Silva Camargo, pungut sampah di Canoas, menemui dua daripada enam anjingnya di pusat itu selepas mencari selama dua hari. Hunter dan Preta dipisahkan daripadanya pada Selasa, apabila mereka naik bot yang berbeza semasa operasi menyelamat.

“Mereka begitu takut ketika itu, mereka berlari ke tepi dan kami tidak dapat mengejarnya. Kini, syukur Allah, kami menemui mereka di sini,” kata Camargo.

Beliau dan isterinya Jenifer Gabriela, 21, mahu menemui empat anjing mereka yang masih hilang: Bob, Meg, Polaca dan Ravena.

“Ini tempat ketiga kami datang mencari mereka. Ini hebat, tetapi kami masih mahu menemui yang lain,” kata Gabriela.

Kumpulan perlindungan haiwan dan sukarelawan telah berkongsi imej penyelamatan yang sukar dan adegan menyentuh hati haiwan bersatu semula dengan pemilik mereka di media sosial, yang telah mendorong rakyat Brazil untuk menghantar sumbangan dan membawa pakar bedah haiwan ke kawasan itu.

Satu video yang menjadi viral menunjukkan seorang lelaki menangis di dalam bot, memeluk empat ekor anjingnya selepas penyelamat kembali ke rumahnya untuk menyelamatkan mereka.

Situasi sukar haiwan di selatan Brazil menjadi berita kebangsaan minggu ini selepas kuda bernama Caramelo mendapat perhatian kerana menghabiskan beberapa hari terperangkap di atas bumbung di Canoas, tidak jauh dari tempat perlindungan.

Kira-kira 24 jam selepas dia pertama kali dilihat dan dengan orang menjerit minta penyelamatannya, sepasukan di negeri Rio Grande do Sul, Brazil pada Khamis berjaya mengeluarkan Caramelo, memberi harapan kepada kawasan yang tertekan.

Carla Sassi, pengerusi Grad, pertubuhan bukan keuntungan Brazil yang menyelamatkan haiwan selepas bencana, berkata beliau bertemu dengan pegawai kerajaan negeri di Canoas untuk membincangkan langkah-langkah kecemasan untuk menyelamatkan haiwan peliharaan. Sehingga kini, mengikut sukarelawan, hanya pemimpin perniagaan dan penduduk tempatan yang bertindak untuk menyelamatkan haiwan peliharaan di .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.