Ribuan menuduh populis pemerintah Serbia melakukan kecurangan pemilihan di perhimpunan Belgrade

(SeaPRwire) –   Di ibu negara Serbia, Belgrade, beribu-ribu orang menuduh populisme pemerintah Serbia Presiden Aleksandar Vucic mengatur penipuan semasa pilihan raya umum baru-baru ini.

Perhimpunan besar di pusat Belgrade pada Sabtu menutup hampir dua minggu protes jalanan terhadap pelaporan ketirisan meluas semasa undian pilihan raya parlimen dan tempatan pada Disember 17 yang juga dicatatkan oleh pemerhati pilihan raya antarabangsa.

Parti Progresif Serbia yang memerintah diisytiharkan sebagai pemenang pilihan raya tetapi gabungan pembangkang utama, Serbia Lawan Kekerasan, mendakwa pilihan raya dicuri, terutamanya dalam undian untuk pihak berkuasa bandaraya Belgrade.

Serbia Lawan Kekerasan memimpin protes harian sejak Disember 17 meminta undian itu dibatalkan dan diulang semula. Ketegangan meningkat berikutan insiden keganasan dan penangkapan penyokong pembangkang semasa protes minggu lepas.

Orang ramai dalam perhimpunan pada Sabtu bertepuk gembira atas kemunculan Marinika Tepic, seorang politik pembangkang terkemuka yang sedang mogok lapar. Kesihatan Tepic dilaporkan terancam dan dijangka akan dimasukkan ke hospital selepas muncul dalam perhimpunan.

“Pilihan raya ini mesti diulang,” kata Tepic yang kelihatan lemah sambil melambai lemah dari pentas dan berkata dia tidak mempunyai kekuatan untuk berucap lebih lama.

Seorang politik pembangkang lain, Radomir Lazovic, mendesak masyarakat antarabangsa “jangan berdiam diri” dan menubuhkan suruhanjaya untuk menyiasat ketirisan dan menekan pihak berkuasa mengadakan pilihan raya baru yang bebas dan adil.

Selepas ucapan, peserta berarak ke pejabat suruhanjaya pilihan raya negara ke arah Mahkamah Perlembagaan negara yang akan membuat keputusan akhir mengenai aduan pilihan raya.

Seorang penunjuk perasaan dari Belgrade, Rajko Dimitrijevic, berkata dia datang ke perhimpunan kerana dia merasa “penghinaan” dan “penipuan kehendak rakyat.”

Ivana Grobic, juga dari Belgrade, berkata dia sentiasa menyertai protes “kerana saya mahu kehidupan yang lebih baik, saya mahu institusi negara ini melaksanakan tugasnya.”

Belum jelas sama ada atau bila protes pembangkang akan disambung semula. Perhimpunan pada Sabtu dianjurkan oleh inisiatif awam bebas, ProGlas, yang menggesa keluar mengundi sebelum pilihan raya.

Pemimpin parti pemerintah Milos Vucevic berkata “bilangan penunjuk perasaan kecil” dalam perhimpunan pada Sabtu menunjukkan “rakyat tidak mahu mereka (pembangkang.)”

Pembangkang mendesak siasatan antarabangsa terhadap undian selepas wakil beberapa pengawas global melaporkan pelbagai ketirisan, termasuk kes membeli undi dan mengisi kotak undian.

Pemerhati tempatan juga mendakwa pengundi dari seluruh Serbia dan negara jiran didaftarkan dan dibawa mengundi di Belgrade. Vucic dan partinya menolak laporan itu sebagai “diperbuat-buat.”

Pegawai Rusia memberikan sokongan penuh kepada Vucic dalam tindakan keras terhadap penunjuk perasaan dan menyokong dakwaannya bahawa undian bebas dan adil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.