Rusia melanjutkan tahanan pra-perbicaraan Evan Gershkovich, Putin bincang pembebasan

(SeaPRwire) –   Pegawai Rusia sekali lagi memperpanjang tahanan pra-perbicaraan wartawan Wall Street Journal Evan Gershkovich pada Khamis.

menolak rayuan wartawan Amerika itu untuk dibebaskan Khamis, menganggap beliau masih perlu dalam tahanan sehingga paling lambat 30 Januari, 2024, lapor Reuters.

Presiden Rusia Vladimir Putin menangani panggilan untuk pembebasan Gershkovich, serta bekas Tentera Laut Amerika Syarikat Paul Whelan, pada sidang akhbar tahunannya di Moscow pada Khamis.

“Berkenaan kemungkinan ekstradisi warganegara ini [Gershkovich dan Paul Whelan] ke tanah air mereka…. Anda kata, mengapa mereka tidak kembali ke tanah air mereka? Maka mereka tidak seharusnya melakukan jenayah di wilayah Persekutuan Rusia?” “Tetapi ini semua retorik. Ia bukanlah kita menolak untuk mengembalikan mereka. Kita tidak menolak. Kita mahu mencapai persetujuan, dan persetujuan ini mesti diterima secara bersama dan memuaskan kedua-dua pihak. Kami mempunyai hubungan dengan rakan-rakan Amerika kami mengenai perkara ini, dan dialog sedang berlangsung mengenai perkara ini. Ia bukanlah mudah, saya tidak akan memasuki butiran sekarang … Saya berharap kita dapat menemui penyelesaian. Tetapi, saya ulangi, pihak Amerika mesti mendengar kami dan membuat keputusan yang sesuai, satu yang sesuai dengan pihak Rusia.”

Gershkovich, 32, ditahan pada bulan Mac semasa lawatan laporan ke bandar Rusia Yekaterinburg, kira-kira 1,200 batu timur Moscow.

Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Rusia mendakwa bahawa wartawan itu, “bertindak atas arahan pihak Amerika, mengumpul maklumat yang membentuk rahsia negara mengenai aktiviti salah satu syarikat kompleks tentera-industri Rusia.” Dia telah berada di belakang batas sejak itu.

Mahkamah Daerah Lefortovo di Moscow pada 28 November menetapkan untuk memperpanjang tahanannya sehingga akhir Januari, dan rayuan Gershkovich yang difailkan terhadap keputusan itu ditolak oleh Mahkamah Bandaraya Moscow dalam satu perbicaraan Khamis.

Gershkovich dan Journal menafikan dakwaan pengintipan, dan kerajaan AS telah mengisytiharkannya sebagai ditahan dengan salah.

Pihak berkuasa Rusia belum mendedahkan sebarang bukti untuk menyokong dakwaan pengintipan, menurut Associated Press.

Duta Besar AS ke Rusia Lynne Tracy hadir pada perbicaraan rayuan Gershkovich pada Khamis.

“Penderitaan Evan kini telah berlarutan selama lebih 250 hari. Kehidupannya telah diletakkan dalam keadaan tergantung selama lebih lapan bulan untuk jenayah yang tidak dilakukannya,” katanya kepada wartawan. “Walaupun Evan kelihatan seperti tajam dan fokus seperti biasa hari ini di mahkamah, ia tidak dapat diterima bahawa pihak berkuasa Rusia telah memilih untuk menggunakannya sebagai tebusan politik.”

Kementerian Luar Negeri Rusia telah mengatakan ia akan mempertimbangkan pertukaran untuk Gershkovich hanya selepas keputusan dalam perbicaraannya. Di Rusia, perbicaraan pengintipan boleh berlarutan selama lebih setahun.

Jabatan Negara AS mengatakan awal bulan ini bahawa pentadbiran Biden telah membuat tawaran baru dan signifikan bertujuan untuk menjamin pembebasan Gershkovich dan Whelan. Rusia telah menolak tawaran itu, kata jurucakap Matthew Miller, tanpa mendedahkan butiran tawaran itu atau mengapa Rusia telah menolaknya.

Gershkovich sedang ditahan di penjara Lefortovo Moscow, terkenal dengan syaratnya yang kejam. Dia merupakan wartawan Amerika pertama yang didakwa dengan pengintipan di Rusia sejak 1986, apabila Nicholas Daniloff, seorang wartawan Moscow untuk U.S. News and World Report, ditahan oleh KGB.

Sekurang-kurangnya dua warganegara AS yang ditangkap di Rusia dalam beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk telah ditukar dengan orang Rusia yang dipenjara di AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.