Tersangka Rusia dalam penipuan Bitcoin bernilai $4B setengah bersalah di AS

(SeaPRwire) –   Alexander Vinnik, yang disyaki sebagai raja jenayah siber yang ditangkap di Greece pada tahun 2017, didapati bersalah sebahagian daripada tuduhan wang haram di Perancis tiga tahun kemudian dan kini menunggu perbicaraan di California, telah mengaku bersalah sebahagian, TASS melaporkan peguamnya sebagai berkata pada Sabtu.

Peguamnya, Arkady Bukh, berkata bahawa akibat daripada persetujuan tuduhan dia kini menjangka Vinnik akan menerima hukuman penjara kurang daripada 10 tahun.

“Dia mengaku bersalah atas sebilangan terhad tuduhan,” TASS memetik Bukh sebagai berkata, menambah bahawa Vinnik telah menghadapi hukuman penjara seumur hidup.

“Penamatkan rundingan adalah persetujuan dengan pejabat pendakwa raya. Kami menjangka bahawa tempoh penjara akan menjadi sehingga 10 tahun.”

Vinnik, didakwa mencuci wang lebih daripada $4 bilion melalui mata wang digital bitcoin, telah ditangkap pada 2017 di Greece atas permintaan Amerika Syarikat, walaupun Moscow berulang kali menuntut supaya dia dikembalikan ke Rusia.

Dia diekstradisi dari Greece ke Perancis di mana dia dijatuhi hukuman lima tahun penjara atas tuduhan mencuci wang sebelum dia dikembalikan ke Greece dan kemudian ke pada 2022.

Jabatan Keadilan Amerika Syarikat telah menyatakan bahawa Vinnik “didakwa memiliki, mengendalikan, dan mentadbir BTC-e, entiti penjenayah siber dan pencucian wang dalam talian yang signifikan yang membenarkan penggunanya untuk berdagang mata wang bitcoin dengan tahap kerahsiaan yang tinggi dan membangunkan asas pelanggan yang bergantung kuat kepada aktiviti jenayah.”

Hukuman maksimum untuk tuduhan Amerika Syarikat terhadap Vinnik adalah 55 tahun penjara, mengikut laman .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.