40 pekerja terperangkap selepas bangunan sedang dibina dilaporkan runtuh di Afrika Selatan

(SeaPRwire) –   Sebuah bangunan apartmen bertingkat yang sedang dalam pembinaan runtuh pada Isnin di bandar pantai di , menyebabkan sekurang-kurangnya 22 pekerja cedera dan lebih 40 orang lagi terperangkap di bawah puing-puing, menurut pihak berkuasa.

Pekerja cedera dibawa ke hospital, tetapi pihak berkuasa tidak segera memberikan butiran mengenai jenis kecederaan mereka. Media Afrika Selatan melaporkan sekurang-kurangnya lima pekerja mengalami kecederaan serius.

Laporan media tempatan menyatakan sekurang-kurangnya 59 orang terperangkap di bawah puing-puing selepas runtuhnya apa yang kelihatan seperti blok apartmen bertingkat yang sedang dibina. Laporan itu menyatakan 10 orang telah diselamatkan, dengan lima mengalami kecederaan serius.

Bangunan itu runtuh kira-kira jam 2 petang di bandar George, kira-kira 250 batu timur Tanjung Harapan di pantai selatan Afrika Selatan.

Majlis Perbandaran George menyatakan dalam kenyataan bahawa pasukannya, ambulans dan polis sedang bertindak balas kepada runtuhan bangunan. Bangunan itu terletak berhampiran pejabat majlis, katanya.

Ia menyatakan terdapat kecederaan berbilang tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Jurucakap Majlis Perbandaran George, Ntobeko Mangqwengqwe, memberitahu media News24 bahawa struktur itu kelihatan mempunyai empat atau lima tingkat.

“Pada masa ini, kami tidak mempunyai jumlah kecederaan yang tepat,” kata Mangqwengqwe. “Anggota kecemasan dan ambulans tempatan kini berada di tapak kejadian.”

Kerajaan Wilayah Cape Barat berkata ia mengawasi situasi dengan teliti dan telah menghantar sumber untuk membantu pihak berkuasa bandar dalam tindak balas kecemasan.

“Semua sokongan perlu telah ditawarkan kepada anggota kecemasan untuk mempercepatkan tindak balas mereka. Pada masa ini, pegawai-pegawai memberi tumpuan untuk menyelamatkan nyawa. Ini merupakan keutamaan kami pada peringkat ini,” kata Perdana Menteri Wilayah Cape Barat, Alan Winde, ketua eksekutif, dalam kenyataan.

Kerajaan negara sedang diberi maklumat, kata Winde.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.