Ukraine menangkis cubaan Rusia untuk menyeberang sempadan ketika Moscow cuba mendapatkan zon penampan Kharkiv: laporan

(SeaPRwire) –   Tentera Ukraine telah mendakwa ia menolak cubaan penembusan Rusia yang berlaku kerana ketakutan bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin akan membuat serangan baru.

“Rusia telah melancarkan gelombang serangan balas operasi baru di sektor Kharkiv,” Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy mengumumkan Jumaat, mendakwa tentera Rusia bertempur menentang tentera Ukraine dan pertempuran sengit masih berterusan sepanjang hari.

Jurucakap Rumah Putih John Kirby pada Jumaat memberitahu wartawan bahawa Rusia telah meningkatkan kehadiran di Kharkiv, dengan berkata, “Pada minggu-minggu akan datang, Rusia mungkin akan meningkatkan ketegangan tembakan” dan meningkatkan penempatan tentera, tetapi juga menekankan keyakinan mutlak kepada tentera Ukraine.

Rusia melancarkan peluru berpandu, drone bunuh diri dan serangan artileri ke atas Kharkiv semalaman dan sehingga pagi Jumaat. Pegawai Rusia mendakwa serangan mereka mengenai gudang peluru dan perisikan tentera Ukraine di kawasan itu, menurut agensi berita East2West.

Pentadbir Ukraine telah menjangkakan serangan selama beberapa ketika, menentukan musim panas sebagai masa yang paling mungkin bagi Rusia untuk melancarkan serangan. Mereka telah lama menjangkakan tentera Rusia menargetkan Kharkiv, yang merupakan bandar kedua terbesar di Ukraine selepas ibu negara, Kyiv.

Ketua wilayah Kharkiv Oleh Syniehubov mendakwa kumpulan peninjau tentera Rusia cuba menyeberangi sempadan semasa serangan, tetapi menekankan “tidak satu meter pun telah hilang,”.

“Pada kira-kira 5:00 petang, terdapat cubaan oleh musuh kami untuk memecah masuk melalui garis pertahanan kami di bawah perlindungan kenderaan berperisai. Setakat ini, serangan ini telah ditolak, pertempuran berbeza-beza keamatan masih berterusan,” kata kementerian pertahanan.

Beberapa telah mendakwa bahawa Rusia bertujuan untuk mencipta zon penampan antara Ukraine dan wilayah Belgorod, yang Kharkiv akan menyediakan jika ia boleh dituntut.

sebagai tentera simpanan tiba di bandar untuk mengatur pertahanan. Seorang awam, 54 tahun Olena Kurylo, dalam temubual meratapi, “Kami tidak tidur lagi,” apabila siren udara lain berbunyi.

“Kami sudah mencapai tahap keletihan dari keletihan,” katanya, menambah bahawa dia terlalu letih untuk memasuki tangga bawah tanah untuk perlindungan selepas apa yang didakwanya ialah siren kesepuluh, tetapi dia tidak boleh berehat juga.

“Tidak ada satu malam yang sunyi selama berminggu-minggu,” kata Kurylo. “Kami semua tahu ini tepat sasaran mereka: Untuk meletihkan kami, dan untuk membuat kami meninggalkan bandar, supaya mereka boleh mengambilnya.”

Kurylo berkata bahawa dia kehilangan rumahnya pada hari pertama perang, yang masih berada dalam keadaan berkecai, dan dia mengalami kerosakan pada matanya.

“Mereka merampas segala-galanya daripadaku, dan saya ingin bertanya: Mengapa? Ini tanah kami. Ini rumah,” kata Kurylo. “Tiada sebab mengapa jiran besar kami cuba untuk memusnahkan kami. Tiada alasan untuk jutaan nyawa yang musnah.”

Pada Jumaat, AS mengumumkan pakej bantuan tentera bernilai $400 juta. Kenyataan akhbar Jabatan Pertahanan menyatakan pakej itu termasuk lebih peluru untuk sistem pertahanan udara Patriot dan NASAMS (Sistem Peluru Berpandu Permukaan-ke-Udara Lanjut Maju Nasional), serta HIMARS (Sistem Artileri Roket Mobiliti Tinggi). Ini adalah pakej senjata kedua yang diumumkan dari pelengkap bantuan asing yang diluluskan di Dewan dan Senat bulan lepas. Ini datang dari senjata yang sudah ada di bekalan AS dan akan mula tiba di Ukraine dalam masa beberapa hari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.