COO Payment Asia Paul Tang Menyertai Lembaga Pengarah MSOA

HONG KONG, 19 September 2023 — Payment Asia, penyedia penyelesaian pembayaran terkemuka di rantau Asia Pasifik, dengan bangganya mengumumkan bahawa Paul Tang, Ketua Pegawai Operasinya (COO), telah menyertai Persatuan Operator Perkhidmatan Wang Hong Kong (MSOA) sebagai ahli Lembaga Pengarah dan Penasihat Profesional. Dalam peranannya, Paul akan mendedikasikan kepakarannya dan sumbernya untuk menyokong inisiatif anti-pengubahan wang haram dan bekerjasama dengan pengawal selia, termasuk Jabatan Kastam dan Eksais Hong Kong, dan Pasukan Polis Hong Kong, untuk membina sebuah persatuan yang kukuh.

Payment Asia COO Paul Tang menyertai Lembaga MSOA
Payment Asia COO Paul Tang menyertai Lembaga MSOA

MSOA Hong Kong berperanan sebagai suara kolektif untuk operator perkhidmatan wang di bandar ini. Objektif utamanya adalah untuk mempromosikan kepentingan ahlinya sambil memastikan mereka mematuhi piawaian pengawalseliaan yang ketat, terutamanya dalam bidang anti-pengubahan wang haram (AML). Perlantikan Paul Tang sebagai Pengarah seterusnya mengukuhkan komitmen MSOA untuk memerangi jenayah kewangan dan memupuk ekosistem kewangan yang selamat dan telus.

Paul Tang membawa pengalaman dan pengetahuan yang luas ke peranannya sebagai Pengarah MSOA. Dengan berdekad-dekad pengalaman dalam industri pembayaran, termasuk kedudukannya sekarang sebagai COO Payment Asia, Paul mempunyai pemahaman mendalam tentang cabaran dan peluang yang dihadapi oleh operator perkhidmatan wang. Kepakarannya dalam pematuhan, pengurusan risiko, dan pencegahan penipuan akan menjadi instrumen dalam memacu inisiatif MSOA dan memajukan misinya.

“Saya merasa terhormat menyertai Persatuan Operator Perkhidmatan Wang Hong Kong sebagai ahli pengarah dan penasihat profesional,” kata Paul Tang, COO Payment Asia. “Bersama-sama, kami akan membina sebuah persatuan yang kukuh yang menggalakkan kepercayaan, ketelusan, dan integriti dalam industri kewangan.”

Selain itu, ahli MSOA baru-baru ini mengambil bahagian dalam seminar anti-pengubahan wang haram yang dianjurkan oleh Kastam Hong Kong. Seminar ini memberi tumpuan kepada keperluan dan amalan terbaik khusus untuk agensi pekerjaan pembantu rumah asing. Dengan menghadiri seminar ini, ahli MSOA menunjukkan komitmen mereka untuk sentiasa dikemas kini tentang peraturan AML terkini dan memastikan pematuhan dalam sektor masing-masing.

“Kami berbangga dengan ahli MSOA kami kerana secara aktif mengambil bahagian dalam seminar anti-pengubahan wang haram yang dianjurkan oleh Jabatan Kastam dan Eksais Hong Kong,” kata Paul Tang. “Inisiatif ini menyerlahkan dedikasi kolektif kami untuk memerangi jenayah kewangan dan mengamalkan standard integriti dan ketelusan yang tertinggi dalam industri operator perkhidmatan wang. Kami akan terus bekerjasama rapat dengan pengawal selia dan pemegang kepentingan industri untuk memupuk ekosistem kewangan yang selamat dan mematuhi.”

Mengenai Payment Asia

Ditubuhkan pada tahun 1999, Payment Asia telah komited untuk menyediakan teknologi pembayaran dalam talian yang inovatif, dan penyelesaian pembayaran elektronik untuk perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) bahkan syarikat multinasional di Asia. Payment Asia menyediakan sistem pembayaran dalam talian yang mudah dan menjimatkan masa untuk pelanggan, merangkumi kad kredit, kad debit, e-dompet, dan penyelesaian pembayaran omnichannel yang diubah suai termasuk gerbang kripto untuk perusahaan. Dalam 10 tahun kebelakangan ini, kami telah secara aktif berinovasi dan menambah elemen seperti pemasaran digital, penyelesaian e-dagang, dan perundingan kepada perniagaan kami untuk memenuhi keperluan peniaga. Payment Asia telah berkembang pesat dan telah berkhidmat lebih daripada 10,000 peniaga tempatan dan luar negara.

Mengenai Persatuan Operator Perkhidmatan Wang Hong Kong

Persatuan Operator Perkhidmatan Wang Hong Kong (MSOA) bertujuan untuk mewakili dan melindungi kepentingan operator perkhidmatan wang, mengekalkan komunikasi dengan jabatan kerajaan, berusaha untuk membantu Hong Kong selaras dengan keperluan yang ditetapkan oleh organisasi antarabangsa, dan pada masa yang sama menyediakan ahli platform untuk berkongsi maklumat pasaran dan pengalaman serta menyediakan bengkel dan seminar mengenai undang-undang dan peraturan yang berkaitan untuk tenaga kerja dan bukan tenaga kerja.