Core Sustainability Capital dan Fidelis New Energy umumkan perkongsian pelaburan dalam Norne Carbon Storage Hub membolehkan penyimpanan karbon dioksida yang selamat, kekal, dan ekonomikal di Denmark

Oil and Gas 83 Megapixl Erikdegraaf 1 Core Sustainability Capital and Fidelis New Energy announce investment partnership in the Norne Carbon Storage Hub enabling safe, permanent, and economical CO2 storage in Denmark

(SeaPRwire) –   COPENHAGEN, Denmark, Jan. 26, 2024 — Core Sustainability Capital (“CS Capital”), disokong oleh dana pensiun Denmark Velliv, telah menutup pelaburan di Norne Carbon Storage Hub (“Norne”) bersama pengasasnya Fidelis New Energy (“Fidelis”). Norne akan menyediakan pengangkutan dan penyimpanan CO2 yang ramah alam sekitar untuk membantu mengurangkan karbon Denmark seraya menyediakan pekerjaan berkualiti tinggi, hasil cukai baru untuk Denmark, dan pelaburan swasta baru yang diarahkan untuk memerangi punca perubahan iklim.

Projek Norne telah ditetapkan sebagai Projek Keutamaan Bersama oleh Kesatuan Eropah (“EU”), mengakui peranannya sebagai infrastruktur keutamaan dengan kesan EU yang besar. Norne bertujuan menyimpan lebih 30 juta tan metrik CO2 setahun menjelang 2030. Norne berhubung dengan beberapa pelanggan CO2 terkemuka di Denmark dan Eropah yang merancang untuk memulakan operasi penangkapan CO2 mereka menjelang 2028 untuk memenuhi batasan dalaman dan EU.

Pelaburan di Norne selari dengan strategi pelaburan CS Capital yang memberi tumpuan kepada syarikat dan projek impak iklim yang menyokong peralihan hijau. Selain itu, pelaburan ini membina matlamat menyokong pengurangan karbon industri-industri sukar dikurangkan seperti kimia, loji pemanasan daerah, dan pengeluaran simen. Ini selari dengan cita-cita dan strategi Denmark dan antarabangsa untuk mempromosikan dan membolehkan peralihan hijau dalam industri-industri di mana mengurangkan kesan karbon adalah paling mencabar.

Dengan bekerjasama dengan Fidelis dan melabur serta menyokong pembinaan Norne, CS Capital akan menangani cabaran iklim utama. EU menganggarkan CCS di Eropah akan berkembang ke 50 juta tan metrik CO2 disimpan setiap tahun menjelang 2030 dan 550 juta tan metrik CO2 disimpan setiap tahun menjelang 2050. EU telah menyimpulkan bahawa sasaran penyimpanan CO2 2050 adalah perlu bagi EU mencapai sasaran sifar bersihnya.

“Kami bangga melabur di Norne dan memasuki perkongsian ini dengan Fidelis. Norne memainkan peranan penting bagi peralihan hijau dan penting bagi matlamat pengurangan karbon Denmark dan Eropah,” kata Daniel J. Shapiro, CEO Fidelis. “Kami menjangka akan terus bekerjasama dengan Per dan Carsten di Core Sustainability Capital ketika kami bekerja untuk membantu Denmark menjadi pemimpin dalam penyimpanan karbon,” kata Bengt Jarlsjo, Presiden Fidelis dan COO.

Santander Corporate & Investment Bank bertindak sebagai penasihat kewangan tunggal kepada Norne. Kromann Reumert berkhidmat sebagai peguam undang-undang bagi Norne. Accura bertindak sebagai penasihat kepada Core Sustainability Capital

Tentang Core Sustainability Capital

Tentang Velliv

Tentang Fidelis New Energy

Tentang Norne Carbon Storage Hub

Fidelis New Energy, LLC

Core Sustainability Capital

+45 92155140

www.fidelisnewenergy.com

www.coresc.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.