Memilih Program Pelaburan Kewarganegaraan yang Betul untuk 2024

(SeaPRwire) –   Dengan tahun baru yang akan segera melanda dunia, peluang pelaburan dan usaha baru dapat dilihat muncul di setiap bidang. Hal yang sama dapat dilihat dalam aspek program pelaburan kewarganegaraan untuk tahun 2024 yang akan datang.

Program pelaburan kewarganegaraan sering menarik pelabur yang mencari laluan baru untuk mempelbagai dana mereka, meletakkan wang mereka untuk bekerja di tanah asing, atau mendapatkan kewarganegaraan negara baru untuk menikmati manfaat yang ditawarkan di sana.

Walau bagaimanapun, tidak setiap program pelaburan kewarganegaraan adalah sama, dengan sesetengah menawarkan manfaat yang hebat dari segi pulangan pelaburan manakala program lain membuka pintu ke negara lain juga.

Jadi, persoalannya adalah bagaimana memilih program pelaburan kewarganegaraan yang betul untuk tahun 2024. Jawapannya terletak pada pakar dalam bidang ini, seperti adalah syarikat penasihat pelaburan yang memberi bantuan kepada orang yang mencari kewarganegaraan melalui pelaburan di negara lain.

Tips Bagaimana Memilih Program Pelaburan Kewarganegaraan yang Betul pada Tahun 2024?

Mari kita lihat beberapa tips relevan yang boleh membantu anda memutuskan program pelaburan kewarganegaraan yang sempurna pada tahun 2024.

Ambil Kira Bajet Anda

Soalan pertama untuk dijawab apabila memutuskan negara untuk meletakkan wang anda apabila berkaitan dengan pelaburan kewarganegaraan adalah bajet anda. Berapa banyak wang anda bersedia membayar untuk program tersebut?

Dalam era pasca-pandemik, banyak negara masih berjuang dengan ekonomi yang tidak seimbang dan cuba menghasilkan wang melalui pelbagai saluran. Oleh itu, banyak negara telah meningkatkan yuran untuk menyertai program pelaburan kewarganegaraan mereka.

Walau bagaimanapun, beberapa pilihan mampu dilaksanakan wujud, seperti Dominica dan St.Luca. Kedua-dua negara ini menuntut pelaburan minimum sebanyak $100,000, yang paling rendah di seluruh dunia. Namun, yuran berkaitan mereka mungkin berbeza, dan oleh itu, disyorkan untuk menyelidikinya.

Tambahan pula, program pelaburan kewarganegaraan yang ditawarkan oleh Antigua & Barbuda juga mempunyai keperluan pelaburan minimum sebanyak $100,000 untuk keluarga empat orang. Oleh itu, pakar sering mengesyorkan program pelaburan kewarganegaraan mereka apabila anda juga memohon untuk keluarga anda.

Ketermasukan Ahli Keluarga

Aspek lain perlu diambil kira apabila mencari program pelaburan kewarganegaraan yang boleh dipercayai pada tahun 2024 adalah ketermasukan ahli keluarga. Sesetengah negara mungkin mempunyai syarat berkenaan dengan ketermasukan kanak-kanak pada umur tertentu, pasangan anda mengikut klausa perkahwinan, atau menyertakan ibu bapa yang bergantung selepas umur tertentu.

Contohnya, banyak negara mempunyai syarat yang tidak membenarkan ketermasukan ibu bapa atau datuk nenek selepas mereka mencapai umur 55 atau 65 tahun. Walau bagaimanapun, Grenada mempunyai program pelaburan kewarganegaraan yang membenarkan ketermasukan kanak-kanak sehingga umur 30 tahun dan juga membenarkan ketermasukan ibu bapa atau datuk nenek tanpa mengira umur mereka.

Antigua dan Barbuda mempunyai klausa ketermasukan untuk adik-beradik pemohon dan pasangan, sekali lagi tanpa sekatan umur.

Insentif Cukai

Insentif cukai perlu menjadi bahagian utama keputusan anda apabila memilih program pelaburan kewarganegaraan. Banyak negara menawarkan manfaat tiada cukai tambahan yang dikenakan ke atas peserta program.

Contohnya, banyak negara Caribbean seperti St.Kitts & Nevis dan Antigua &Barbuda mempunyai rejim cukai yang sangat telus dan fleksibel untuk orang yang memohon kewarganegaraan melalui program mereka.

Juga, disyorkan untuk berunding dengan pakar profesional untuk mendapatkan semua maklumat berkenaan pengenaan dan manfaat cukai berbeza negara sebelum memohon salah satu program.

Antara Program Pelaburan Kewarganegaraan Terbaik

Berdasarkan analisis dan syor pakar, kami telah senaraikan beberapa program pelaburan kewarganegaraan terbaik yang ditawarkan oleh negara berbeza.

Cyprus

Aspek terbaik program kediaman yang ditawarkan oleh Cyprus adalah anda tidak perlu memperbaharui permit kediaman anda secara berulang kali untuk kekal di negara tersebut. Sekali anda mendapat permit kediaman, ia sah sepanjang hayat anda.

Juga, program itu membenarkan peserta untuk bepergian ke 173 negara tanpa visa sebaik sahaja mereka memperoleh kewarganegaraan melalui pelaburan di Cyprus.

Greece

Satu lagi program pelaburan kewarganegaraan yang menarik adalah Greece, yang membenarkan pelabur melabur minimum €250,000 dalam hartanahnya atau €400,000 dalam pasaran sahamnya.

Yang terbaik adalah selama anda mengekalkan pelaburan, anda akan mendapat akses kepada permit kediaman, yang mempunyai tarikh tamat lima tahun.

Juga, sebaik sahaja seseorang mendapat kewarganegaraan melalui pelaburan di Greece, beliau boleh bepergian tanpa visa ke 26 negara Schengen.

Grenada

Grenada adalah negara yang membuka pintu ke negara Amerika Selatan dan Caribbean. Ia juga terkenal dengan banyak prospek pertumbuhan ekonomi dan populasi berbahasa Inggeris yang besar.

Pasport Grenada dianggap sesuai untuk orang yang merancang untuk bekerja di AS, dan kewarganegaraannya menawarkan faedah visa perniagaan E-2 untuk AS. Tambahan pula, program pelaburan kewarganegaraan Grenada mempunyai banyak kelebihan, termasuk pasangan baru, ibu bapa tanpa mengira umur, dan kanak-kanak sehingga umur 30 tahun.

Setelah memperoleh pasport Grenada, anda boleh bepergian ke lebih 140 negara tanpa perlu visa.

Kata Penutup

Tahun 2024 dianggap tahun penting bagi ekonomi seluruh dunia dan tahun dengan prospek baik untuk senario pelaburan. Keperluan kekal memilih laluan pelaburan seperti program pelaburan kewarganegaraan yang sesuai yang boleh memberi nilai wang dan banyak manfaat juga. Selamat berpelaburan!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.