Saham IBM Jatuh Disebabkan Kekangan Permintaan Perundingan

IBM Stock

(SeaPRwire) –   Syarikat International Business Machines Corp. (NYSE: IBM) menyaksikan sahamnya merosot lebih 8% dalam perdagangan pra-pasaran pada Khamis, kerana bahagian perundingannya berjuang dengan kesan daripada perniagaan mengetatkan belanjawan mereka berikutan ketidakpastian ekonomi dan kadar faedah yang tinggi.

Segmen perundingan mengalami kelemahan dalam projek bersifat diskresionari yang lebih kecil, yang memberi kesan kepada prestasi keseluruhan. Walau bagaimanapun, penganalisis di J.P. Morgan mencatatkan bahawa lebihan kerja boleh memacu pemulihan perniagaan sehingga tahun 2024.

Penganalisis di J.P. Morgan mengakui aspek positif daripada peningkatan perisian, tetapi ini ditenggelami oleh penurunan yang lebih besar daripada yang dijangka dalam perundingan, bersama-sama dengan kesan pertukaran asing yang dijangka untuk baki tahun ini.

Walaupun menghadapi cabaran dalam sektor perundingan, perniagaan perisian IBM mencatat pertumbuhan sebanyak 5.5% dalam suku tahun. Selain itu, syarikat mengumumkan perjanjian sebanyak $6.4 bilion untuk mengambil alih syarikat perisian awan HashiCorp, bertujuan untuk memanfaatkan permintaan yang semakin meningkat untuk keupayaan penyimpanan data berasaskan awan yang didorong oleh kecerdasan buatan.

IBM melaporkan jumlah pendapatan sebanyak $14.46 bilion, sedikit di bawah anggaran sebanyak $14.55 bilion, mengikut LSEG. Penjualan dalam segmen perundingannya kekal rata.

Saham IBM merosot 8.7% kepada $168.10 dalam perdagangan pra-pasaran pada Khamis. Jika kehilangan berterusan, penilaian pasaran syarikat itu bersedia untuk menurun lebih $14 bilion.

Penganalisis di Evercore mencatat perlambatan dalam perundingan semasa suku ini, walaupun terdapat pertumbuhan dalam perkakasan. Mereka menekankan kepentingan keupayaan IBM untuk meningkatkan pendapatan di seluruh segmen perundingan dan perisian ke depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.