Empat mayat ditemui dalam pencarian untuk pelancong surf AS dan Australia yang hilang secara misteri di Mexico

(SeaPRwire) –   Telah ditemui mayat keempat dalam pencarian untuk pelancong surf Amerika Syarikat dan Australia yang hilang secara misteri di Mexico

Jack Carter Rhoad, 30, rakyat Amerika, serta adik-beradik Australia Callum Robinson, 33, dan Jake Robinson, 30, terakhir dilihat pada 27 April, pejabat pendakwa negeri Baja California mengumumkan sebelum ini. Mereka tidak hadir di tempat penginapan yang dirancang minggu lepas.

Penyiasat menemui tiga mayat dibuang dalam lubang ketika mencari ketiga-tiga lelaki itu pada Jumaat, walaupun pegawai-pegawai tidak mengesahkan sama ada mayat-mayat itu adalah milik lelaki-lelaki yang hilang.

Mayat keempat ditemui berhampiran, New York Post dan media-media lain melaporkan. Belum jelas sama ada ia berkaitan dengan tiga yang lain.

Ujian forensik ke atas mayat-mayat akan dijalankan oleh makmal negeri, yang akan membolehkan pengenalan positif mayat-mayat itu, kenyataan pejabat pendakwa negeri berkata.

Penyiasat terus mencari kawasan berbukit-bukit yang sukar di mana mayat-mayat ditemui untuk bukti tambahan, kenyataan itu menambah.

Mayat-mayat itu ditemui di kawasan bukit berbukit di negeri Mexico Baja California berhampiran bandar pelancongan popular Ensenada, kira-kira 90 minit selatan sempadan Amerika Syarikat-Mexico. Video daripada tapak menunjukkan penyelamat memasang tali untuk memasuki lubang di mana mayat-mayat ditemui. Tapak itu dicantumkan , manakala bot tentera laut juga kelihatan di laut berhampiran.

Tapak di mana mayat-mayat ditemui berhampiran pekan Santo Tomás, adalah berhampiran kawasan pantai terpencil di mana khemah lelaki-lelaki yang hilang dan trak pikap terbakar Chevrolet Colorado ditemui Khamis di pantai terpencil.

Belum jelas jenis kecederaan mangsa-mangsa alami atau bagaimana mereka meninggal dunia.

“Terdapat banyak maklumat penting yang tidak boleh kami umumkan,” kata María Elena Andrade Ramírez, ketua pendakwa negeri.

Pendakwa-pendakwa negeri Baja California berkata pada Jumaat tiga orang ditahan dan didakwa dengan kesalahan setaraf penculikan. Belum jelas sama ada mereka mungkin akan menghadapi lebih banyak dakwaan.

Datuk Bandar Ensenada Carlos Ibarra Aguiar berkata dalam kenyataan media bahawa seorang wanita berusia 23 tahun telah ditahan dengan dadah dan telefon bimbit yang mempunyai latar belakang foto salah seorang lelaki yang hilang, akhbar San Diego Union-Tribune melaporkan. Pegawai-pegawai tidak menyatakan bagaimana tiga orang itu berkaitan dengan siasatan, hanya menyatakan bahawa sesetengahnya terlibat secara terus dan yang lain secara tidak langsung.

Penyiasat berkata laporan orang hilang difailkan 48 jam selepas lelaki-lelaki itu terakhir dilihat, walaupun pejabat pendakwa negeri memulakan siasatan sebaik sahaja mesej mula beredar di media sosial.

María Elena Andrade Ramírez, ketua pendakwa negeri, berkata walaupun kumpulan penjenayah dadah aktif di kawasan itu, beliau berkata, “semua garis siasatan terbuka pada masa ini. Kami tidak boleh menolak apa-apa sehingga kami mendapatkan mereka.”

Pejabat Peguam Negara Baja California telah menyatakan bahawa ia mengekalkan hubungan dengan FBI dan waris mangsa, melalui agensi konsular.

Pada Rabu, ibu Australia mangsa yang hilang, Debra Robinson, meletakkan pada laman Facebook masyarakat tempatan untuk meminta bantuan mencari anak-anaknya dan mencatatkan bahawa Callum adalah diabetes.

Media Australia melaporkan bahawa Jake adalah doktor, manakala Callum tinggal di San Diego dan ahli pasukan kriket kebangsaan Australia.

Jabatan Negeri Amerika Syarikat menyenaraikan Baja California di bawah kategori “pertimbangkan semula perjalanan” kerana jenayah dan penculikan.

Pada 2015, dua pelancong Australia, Adam Coleman dan Dean Lucas, dibunuh di negeri Sinaloa barat, merentasi Teluk California – juga dikenali sebagai Laut Cortez – daripada semenanjung Baja. Pihak berkuasa menyatakan mereka adalah mangsa penyamun lebuh raya.

Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.