Saiz Pasaran Sistem Elektronik Flight Bag (EFB) Komersial untuk Pesawat Terbang dijangka meningkat sebanyak USD 1110.02 juta dari 2024 hingga 2028, penggunaan sistem avionik maju untuk pesawat komersial akan meningkatkan pertumbuhan pasaran, Technavio

17 Commercial Aircraft Electronic Flight Bag (EFB) Systems Market size is set to grow by USD 1110.02 mn from 2024-2028, use of advanced avionics systems for commercial aircraft to boost the market growth, Technavio

(SeaPRwire) –   NEW YORK, May 15, 2024 – Saiz pasaran global dianggarkan akan berkembang sebanyak USD 1110.02 juta dari 2024-2028, menurut Technavio. Pasaran dianggarkan akan berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 9.05% semasa tempoh ramalan.

Technavio has announced its latest market research report titled Global Commercial Aircraft Electronic Flight Bag (EFB) Systems Market 2024-2028

Untuk maklumat lanjut mengenai saiz pasaran dan data sejarah (2018 – 2022) –

Tempoh Ramalan

2024-2028

Tahun Asas

2023

Data Sejarah

2018 – 2022

Segmen yang diliputi

Jenis (Kelas I/ABC, Kelas II/ABC, dan Kelas III/ABC), Aplikasi (Pesawat sempit, Pesawat lebar, dan Jet serantau), dan Geografi (Amerika Utara, APAC, Eropah, Timur Tengah dan Afrika, dan Amerika Selatan)

Wilayah yang diliputi

Amerika Utara, APAC, Eropah, Timur Tengah dan Afrika, dan Amerika Selatan

Syarikat utama yang diprofilkan

Airbus SE, Anuvu Operations LLC, Astronautics Corp. Of America, Astronics Corp., Carlisle Companies Inc., Collins Aerospace, Deutsche Lufthansa AG, Honeywell International Inc., L3Harris Technologies Inc., Teledyne Technologies Inc., Thales Group, Viasat Inc., Apprimus Informatik GmbH, CMC Electronics Inc., DextraData GmbH, International Flight Support, dan Keyzo IT Solutions Ltd.

Tren Utama Yang Mendorong Pertumbuhan

Pasaran sistem Electronic Flight Bag (EFB) kapal terbang komersial mengalami pertumbuhan yang signifikan kerana kemajuan teknologi dalam konektiviti penerbangan. Ciri-ciri baharu seperti rekod penerbangan, maklumat lapangan terbang, dan manual operasi dalam format digital meningkatkan operasi juruterbang. Peranti mudah alih muncul sebagai alternatif kepada avionik bersepadu, membawa komplikasi teknikal. Pensijilan yang sewajarnya daripada agensi penerbangan adalah wajib untuk EFB dan peranti lain. Pasaran ini merangkumi rekod penerbangan, maklumat lapangan terbang, manual operasi, carta penerbangan, maklumat laluan, berat kapal terbang, ekonomi bahan api, sistem ruang udara, lapangan terbang, kapal terbang komersial, prosedur, dan pensijilan. Pengurangan berat kapal terbang dan kecekapan bahan api adalah fokus utama dalam industri penerbangan. Pembuat EFB sedang membangunkan teknologi ramalan untuk penghantaran kapal terbang dan peranti IOS untuk potensi penjimatan bahan api dan kecekapan operasi. Pasaran ini merangkumi kapal terbang sayap kekal, kapal terbang sayap putar, teknologi penggerak elektrik, dan proses revisi perisian.

Cabaran Pasaran

Pasaran sistem Electronic Flight Bag (EFB) kapal terbang komersial mengalami pertumbuhan yang signifikan disebabkan oleh penyepaduan aplikasi perisian maju dalam industri penerbangan. Sistem-sistem ini membolehkan analisis masa nyata data penerbangan, membawa kepada pengurangan kos operasi. Pembuat komponen sedang meningkatkan perisian dan menambah ciri-ciri seperti OpsInsight Electronic Flight Folder dari UTC Aerospace Systems. Aplikasi iPad ini menawarkan perancangan pra-penerbangan, kajian NOTAM, perbandingan prestasi dalam penerbangan, dan capaian kepada carta penerbangan, manual operasi, maklumat lapangan terbang, dan data cuaca. EFB meningkatkan kecekapan bahan api, kecekapan operasi, dan operasi kokpit, menjadikannya perkara penting untuk penerbangan komersial, kapal terbang generasi seterusnya, dan armada syarikat penerbangan.

* Syarikat penerbangan utama telah menjadi pengguna utama Sistem Electronic Flight Bag (EFB) disebabkan oleh kesesuaian yang ditawarkan oleh peranti EFB yang dipasang atau mudah alih.
* Syarikat penerbangan kecil agak berhati-hati untuk memanfaatkan teknologi EFB secara penuh.
* Sesetengah syarikat penerbangan ini kini sedang mempertimbangkan pelaksanaan sistem EFB, manakala yang lain masih dalam proses memahami ciri-ciri asas teknologi EFB.
* Syarikat-syarikat penerbangan ini belum sepenuhnya memeluk teknologi nirkabel untuk meningkatkan perkhidmatan pelanggan dan kecekapan operasi.
* Sekiranya sepenuhnya diambil, sistem EFB secara signifikan akan meningkatkan prestasi perkhidmatan dari segi kebolehpercayaan operasi dan perkhidmatan pelanggan.
* Teknisi penerbangan, jurutera darat, dan anak kapal akan dapat melaksanakan fungsi mereka dengan lebih cekap dengan bantuan sistem EFB.
* Penggunaan asas fungsi sistem EFB komersial seperti maklumat penerbangan dan alat kawalan akan pada mulanya menghambat pertumbuhan pasaran global sistem EFB kapal terbang komersial semasa tempoh ramalan.
* Walau bagaimanapun, semakin banyak syarikat penerbangan yang menggunakan fungsi sistem EFB lanjutan, pasaran dijangka mengalami pertumbuhan mendadak.
* Kata kunci: sistem EFB, syarikat penerbangan utama, syarikat penerbangan kecil, kebolehpercayaan operasi, perkhidmatan pelanggan, teknologi nirkabel, teknisi penerbangan, jurutera darat, anak kapal, pasaran global sistem EFB kapal terbang komersial.

Laporan penyelidikan menyediakan data mengenai kesan trend, pemacu dan cabaran –

Gambaran Segmen

Laporan pasaran sistem Electronic Flight Bag (efb) kapal terbang komersial ini secara meluas meliputi segmen mengikut

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

 1. Jenis
 • 1.1 Kelas I/ABC
 • 1.2 Kelas II/ABC
 • 1.3 Kelas III/ABC
 • Aplikasi
  • 2.1 Pesawat sempit
  • 2.2 Pesawat lebar
  • 2.3 Jet serantau
 • Geografi
  • 3.1 Amerika Utara
  • 3.2 APAC
  • 3.3 Eropah
  • 3.4 Timur Tengah dan Afrika
  • 3.5 Amerika Selatan

  1.1 Kelas I/ABC- Pasaran Sistem Electronic Flight Bag (EFB) kapal terbang komersial dibahagikan berdasarkan jenis sistem yang digunakan, termasuklah rekod penerbangan, maklumat lapangan terbang, manual operasi, carta penerbangan, maklumat laluan, dan bahan rujukan lain. Sistem-sistem EFB ini terutamanya digunakan oleh juruterbang dalam kapal terbang komersial, helikopter, dan kenderaan eVTOL untuk meningkatkan kecekapan operasi dan mengurangkan bergantung kepada beg kapal terbang kertas. Sistem-sistem ini dikategorikan sebagai peranti elektronik mudah alih dikawal (PED) dan memerlukan pensijilan peraturan.