Schiaparelli’s Daniel Roseberry Dinamakan Penerima Hadiah 2024 Neiman Marcus untuk Impak Kreative dalam Bidang Fesyen

18 Schiaparelli's Daniel Roseberry Named 2024 Recipient of the Neiman Marcus Award for Creative Impact in the Field of Fashion

(SeaPRwire) –   Visi budaya yang membentuk semula Schiaparelli telah menghidupkan semula rumah Perancis tersebut yang membawa kepada permintaan tanpa sebelumnya untuk reka bentuknya

DALLAS, Jan. 29, 2024 — Berikutan Minggu Busana Couture Musim Bunga 2024, Neiman Marcus mengumumkan Daniel Roseberry, Pengarah Kreative Schiaparelli, akan menerima Anugerah Kesan Kreatif Neiman Marcus 2024 dalam Bidang Fesyen.

Roseberry menerima anugerah ini atas kemahiran dan kecekapan luar biasa yang dibawanya kepada Schiaparelli. Beliau diiktiraf atas keupayaannya menghubungkan seni dengan fesyen untuk menjayakan kod-kod surealisme dan berimajinasi rumah tersebut melalui sudut pandangan moden. Jurugambar berusia Texas ini telah menarik perhatian industri fesyen dan selebriti berpengaruh di seluruh dunia yang mengekalkan warisan pengasas Elsa Schiaparelli, yang juga diiktiraf pada tahun 1940 oleh Stanley Marcus.

Daniel Roseberry - Courtesy of Schiaparelli

“Sebagai rakan kongsi terbesar Schiaparelli di dunia, NMG bangga mempunyai hubungan berasaskan hasrat bersama untuk memperjuangkan kecemerlangan seni Maison ini untuk pelanggan mewah Amerika,” kata Geoffroy van Raemdonck, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Neiman Marcus.

Sejak penubuhannya pada tahun 1938, Anugerah Neiman Marcus telah menjalinkan hubungan antara pereka fesyen paling penting dengan pelanggan mewah Amerika. Pada tahun 2023, pengedar mewah bersepadu ini mengumumkan kembalinya dan pengembangan program tersebut bagi menyokong strategi pertumbuhan mereka, Merevolusikan Pengalaman Mewah. Membina platform warisan mengenali masa depan fesyen, Anugerah Kesan Kreatif menekankan individu yang mempengaruhi industri dan budaya dengan visi unik dan keupayaan untuk memberi inspirasi.

“Dalam kerja dan kehidupan, kesan kreatif adalah matlamat utama saya, nilai teras saya, bintang utara saya. Untuk diiktiraf atas ini oleh Neiman Marcus, sebuah nama yang saya tumbuh bersamanya dan sebuah institusi yang hanya boleh saya impikan untuk menjadi sebahagian daripadanya, adalah satu penghormatan melebihi ukuran,” kata Daniel Roseberry, Pengarah Kreative, Schiaparelli.

Neiman Marcus terus memanfaatkan model perniagaannya yang berbeza dengan menawarkan pilihan barangan yang dikuratkan dengan teliti disertai pengalaman dan perkhidmatan luar biasa untuk mengukuhkan hubungan dengan pelanggan setia mereka. Edaran eksklusifnya telah mewujudkan asas pelanggan yang taat kepada Schiaparelli di kalangan pelanggannya. Sejak membuka butik di Neiman Marcus Downtown Dallas dan Beverly Hills pada tahun 2022 dan 2023, pelanggan Schiaparelli telah sangat terlibat.

“Kami amat tersentuh dan sangat gembira dengan penghormatan yang diberikan kepada kami oleh Neiman Marcus. Menganugerahkan Daniel Roseberry atas Kesan Kreatif dan bakat yang tidak terbatasnya, juga memberi penghormatan yang indah kepada ahli pasukan dan semua orang yang menyumbang, setiap hari, kepada pencapaian dan kejayaan Rumah kami,” kata Delphine Bellini, Ketua Pegawai Eksekutif, Schiaparelli.

“Selama 4 tahun setengah, Daniel telah mengungkapkan puisi imajinasinya dan kuasa konsepnya secara beransur-ansur. Beliau seorang perfeksionis dan pekerja keras. Saya tidak melihatnya sebagai pereka fesyen, tetapi sebagai seorang artis berbakat pelbagai. Pencipta genius, beliau membawa konsistensi dan koherensi satu visi yang menggabungkan budaya pop, seni dan avant-garde. Apa yang beliau ungkapkan hari ini hanyalah sebahagian kecil daripada apa yang beliau mampu. Ikatan masa lalu dan sekarang yang menyatukan kami dengan Neiman Marcus, makna anugerah ini, tetapi di atas segalanya kekuatan hubungan yang kami jalin dengan Kumpulan Neiman Marcus, memberi nilai yang tak ternilai pada penghormatan ini.”

Sebagai perniagaan berhubung, platform anugerah ini menguatkan Neiman Marcus’ autoriti fesyen dan mengekalkan pendekatan inovatifnya kepada runcit, menghubungkan rakan kongsi jenama kepada pelanggan mewah dengan cara yang benar-benar baru. Pengedar akan bekerjasama dengan Roseberry untuk menggerakkan ungkapan eksklusif jenama Schiaparelli nanti tahun ini.

“Daniel adalah kuasa kreatif yang memahami seni halus, sejarah fesyen, budaya pop dan pelaksanaan couture dengan mendalam telah menawan industri,” kata Lana Todorovich, Ketua Pegawai Pemasaran, Neiman Marcus. “Reka bentuk Daniel memberanikan pelanggan kami untuk melebarkan sempadan gaya peribadi mereka sendiri dan kami bersemangat untuk bekerjasama dengannya untuk menawarkan momen ‘Retail-tainment’ eksklusif yang disuntik dengan sentuhan kreatif luar biasa beliau.”

Anugerah Neiman Marcus mempunyai sejarah panjang menghormati tradisi couture Perancis dengan penerima terdahulu termasuk Yves Saint Laurent, Coco Chanel, dan Pierre Balmain. Meneruskan warisan itu, dua daripada penghormat tahun ini adalah couturier generasi seterusnya dari rumah masing-masing: Elsa Schiaparelli menang pada tahun 1940 dan Christian Dior menang pada tahun 1947. Maria Grazia Chiuri, Pengarah Kreative Koleksi Couture Wanita, Ready-To-Wear dan Aksesori untuk Dior, baru-baru ini dinamakan penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Neiman Marcus 2024 dalam Bidang Fesyen.

Neiman Marcus akan segera mengumumkan penerima ketiga dan terakhir kelas 2024, penerima tahun ini untuk Anugerah Inovasi Neiman Marcus dalam Bidang Fesyen. Ketiga-tiga penerima akan dihormati pada 3 Mac, menyatukan rakan sejawat industri dan tokoh terkenal semasa Paris Fashion Week di Ritz Paris yang ikonik.

Untuk maklumat lanjut, lihat laman atau laman di NeimanMarcusGroup.com.

#neimanmarcus | #neimanmarcusawards | @neimanmarcus | @schiaparelli

MENGENAI NEIMAN MARCUS:
Neiman Marcus ialah pengedar mewah berpangkalan di Dallas, menyediakan pelanggan akses kepada jenama eksklusif dan muncul serta pengalaman luar biasa sejak 1907. Setiap hari, Neiman Marcus menghubungkan pelanggan di seluruh dunia seraya menyenangkan hati mereka dengan pengalaman luar biasa di 36 buah kedai di AS, salah satu platform e-dagang mewah terbesar di AS, dan teknologi penjualan dan penyesuaian peribadi terkemuka. Dari jamuan makan mewah dan perkhidmatan kecantikan memanjakan hingga pengalaman suci dan produk eksklusif, ada sesuatu untuk semua.

MENGENAI ANUGERAH NEIMAN MARCUS:
Anugerah Neiman Marcus ialah platform untuk mengenali dan memperkasakan tokoh cemerlang dalam fesyen di seluruh dunia. Platform ini merangkumi Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Neiman Marcus dalam Bidang Fesyen yang bersejarah, warisan yang ditubuhkan oleh Carrie Marcus Neiman dan Stanley Marcus 86 tahun lalu, serta dua kategori yang diperluaskan: Anugerah Kesan Kreatif Neiman Marcus dalam Bidang Fesyen dan Anugerah Inovasi Neiman Marcus dalam Bidang Fesyen.

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang telah diberikan kepada lebih 150 tokoh mewah industri fesyen, termasuk Christian Dior, Coco Chanel, Yves Saint Laurent, dan banyak lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.