Tuntutan Pengangguran AS di Puncak Lapan Bulan, Memberi Petunjuk Pasaran yang Sejuk

unemployment

(SeaPRwire) –   Minggu lalu, Amerika Syarikat menyaksikan peningkatan ketara dalam permintaan, menandakan tahap tertinggi sejak Ogos 2023. Menurut laporan terbaru Jabatan Buruh, permintaan pekerjaan untuk minggu berakhir 4 Mei meningkat sebanyak 22,000 kepada 231,000, naik daripada 209,000 minggu sebelumnya. Walaupun lonjakan ini, angka-angka masih rendah secara sejarah, menunjukkan persekitaran pekerjaan yang stabil.

Purata bilangan permintaan selama empat minggu, yang mengimbangi fluktuasi mingguan, meningkat sebanyak 4,750 kepada 215,000. Langkah ini kerap digunakan sebagai petunjuk kepada pemberhentian pekerjaan Amerika Syarikat dan arah umum pasaran pekerjaan.

Data terkini mendedahkan pasaran buruh yang sejuk, dengan majikan AS hanya menambah pekerjaan sebanyak 175,000 bulan lalu, terendah dalam setengah tahun, menolak kadar pengangguran kepada 3.9% daripada 3.8%. Kadar pengangguran bawah 4% selama 27 bulan terakhir adalah rekod yang tidak dilihat sejak tahun 1960-an.

Selain itu, kerajaan melaporkan 8.5 juta kekosongan pekerjaan pada Mac, terendah dalam tiga tahun, yang mungkin akan memaksa Bank Persekutuan AS mempertimbangkan mengurangkan kadar faedah. Bank Persekutuan sebelum ini menaikkan kadar sebanyak 11 kali sejak Mac 2022 untuk menguruskan inflasi, yang telah melonjak ke tahap tertinggi 40 tahun berikutan pemulihan ekonomi daripada kemelesetan COVID-19 2020.

Walaupun terdapat kebimbangan bahawa kenaikan kadar agresif boleh memicu kemelesetan, ekonomi kekal kukuh, disokong oleh perbelanjaan pengguna yang kuat. Walau bagaimanapun, peningkatan pemberhentian pekerja, terutamanya di sektor teknologi dan media, kian jelas. Syarikat-syarikat berprofil tinggi seperti Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOGL), Apple Inc. (NASDAQ: AAPL), dan eBay Inc. (NASDAQ: EBAY) telah mengumumkan pemberhentian pekerja, bersama-sama dengan Peloton, Stellantis, Nike Inc. (NYSE: NKE), dan Tesla Inc. (NASDAQ: TSLA) merentasi pelbagai industri.

Setakat minggu berakhir 27 April, kira-kira 1.79 juta rakyat Amerika menerima manfaat pengangguran, peningkatan sebanyak 17,000 daripada minggu sebelumnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.