York Harbour Metals Umumkan Keputusan Mineralogi Unsur Nadir Bumi Positif di Projek Bottom Brook, Newfoundland

York Harbour

(SeaPRwire) –   Toronto, Ontario, Mei 9, 2024 – () () () (the “Company” or “York”) gembira mengumumkan keputusan positif daripada analisis mineraloginya terhadap sampel dari projek Unsur Langka Bumi (“REE”) Bottom Brook di Newfoundland dan Labrador.

Dr. Derek H.C. Wilton, PhD., P.Geo, FGC (seorang Fellow Geoscientists Kanada), dari Terra Rosetta Inc., telah dikomisikan oleh York Harbour Metals untuk mengumpul sampel dari projek REE Botton Brook dan melakukan analisis MLA-SEM untuk mengenalpasti mineralogi mineral yang mengandungi REE. Sejumlah 13 sampel tangan telah dikumpul dan diproses ke dalam kepingan nipis sebelum analisis di makmal MLA-SEM Pusat Penyelidikan Peralatan & Latihan Instrument Memorial University of Newfoundland and Labrador (“CREAIT”). Nota: Makmal ini, walaupun tidak disahkan, adalah fasiliti penyelidikan yang dihormati di Universiti Memorial.

Tajuk Utama Laporan Terra Rosetta Inc. Botton Brook REE Termasuk:

  • Sampel medan G4 mengembalikan sangat tinggi 35.98 % Jumlah Keseluruhan Kandungan REE seperti dipetakan dalam kepingan nipis oleh MLA-SEM.
  • Monazit, mineral utama yang mengandungi REE di tapak Bottom Brook, diketahui mudah diolah menggunakan kaedah pemprosesan logam yang telah dibangunkan.
  • Thorit, biasanya tumbuh bersama-sama dengan monazit, menunjukkan bahawa tinjauan geofizik radiometri mungkin berkesan dalam mencari mineralisasi ini.
  • Dr. Wilton mencatat bahawa mineralisasi REE Bottom Brook sangat menyerupai deposit monazit Steenkampskraal di Afrika Selatan (Basson et al., 2016; dan Harlov et al., 2020).
York York Harbour Metals Announces Positive Rare Earth Elements Mineralogical Results at its Bottom Brook Project, Newfoundland
Jadual 1. Jumlah Kandungan REE dan Monazit (peratus kawasan) dalam sampel Bottom Brook seperti dipetakan oleh MLA-SEM

Jadual ini menyenaraikan sampel mengikut turutan Jumlah Mineral REE dan kandungan monazit tertinggi. Mineral REE merangkumi kekayaan monazit ((Ce,La,Nd,Th)PO4), bastnasit ((La, Ce)CO3F), britholit ((Ce,Ca)5(SiO4)3OH), dan mineral REE sekunder. Mineral sekunder ini adalah fasa minor yang dikenal pasti oleh MLA, mengandungi REE dengan komposisi terlalu kompleks untuk pengenalan tepat.

Sampel dianalisis menggunakan SEM Alam Sekitar FEI Quanta 400 yang dipasang dengan Pengesan EDX Bruker XFlash di makmal CREAIT, Universiti Memorial. Gun pel bagi SEM menggunakan filamen W pada voltan operasi 25 kV dan arus pancaran 10 nA. Jarak kerja antara sampel dan pengesan adalah 12 mm. Perisian MLA membolehkan penilaian kuantitatif kekayaan, persatuan, saiz, dan bentuk mineral secara sistematik dan automatik. Dengan kata lain, MLA membolehkan pemetakan kuantitatif fasa mineral dalam pemasangan butir tunggal, secara praktikal menyediakan hitungan titik mineral secara digital.

“Mengurangkan risiko logam REE mineralisasi adalah bahagian penting mana-mana projek REE. Sifat kandungan tinggi dan logam mudah yang agak mudah membuat projek REE ini sangat menarik,” kata Blair Naughty, Presiden dan CEO York Harbour Metals. “Ini merupakan tonggak penting untuk Projek Bottom Brook.”

MLA York Harbour Metals Announces Positive Rare Earth Elements Mineralogical Results at its Bottom Brook Project, Newfoundland
Gambar 1. Peta Warna Palsu Kepingan Nipis G4 dari Bottom Brook; Lihat Sekitar 4cm Merentasi.

Orang Berkelayakan

Bruce Durham, P. Geo., seorang Orang Berkelayakan menurut Instrumen Nasional 43-101, telah menyemak dan meluluskan maklumat teknikal yang terkandung dalam rilis akhbar ini.

Mengenai York Harbour Metals

York Harbour Metals Inc. (TSXV: YORK) (OTCQB: YORKF) (FSE: 5DE) adalah syarikat eksplorasi dan pembangunan yang memberi tumpuan kepada dua projek berkualiti tinggi di Newfoundland. Projek Tembaga-Zink-Perak York Harbour terletak kira-kira 27 km dari Corner Brook. Syarikat bercadang untuk terus mengebor 11 zon mineralisasi yang diketahui dan mencari sasaran sulfida masif baru.

Projek Unsur Langka Bumi Bottom Brook, meliputi 15,150 hektar, terletak bersebelahan Lebuh Raya Trans Kanada dan hanya 27 km dari pelabuhan dalam air di Turf Point.

Untuk maklumat lanjut mengenai York Harbour Metals, sila hubungi melalui emel di info@yorkharbourmetals.com atau +1-604-346-7613. Lawati laman web Syarikat di www.yorkharbourmetals.com untuk pelepasan berita, temu bual media, dan rencana editorial oleh pengurusan.

Bagi pihak Lembaga Pengarah,

“Tandatangan”
Blair Naughty
CEO & Presiden

Telefon: +1-604-346-7613 | Emel:
Laman:
1518 – 800 Pender Street W, Vancouver, BC, Canada V6C 2V6

Sama ada Bursa Saham Venture TSX atau Pembekal Perkhidmatan Pengawalannya (seperti yang ditakrifkan dalam dasar Bursa Saham Venture TSX) tidak menerima tanggungjawab bagi kecukupan atau ketepatan rilis berita ini.

Kenyataan Berjaga-jaga Mengenai Maklumat Prospektif

Rilis berita ini mungkin mengandungi “maklumat prospektif” dan “kenyataan prospektif” dalam makna undang-undang kewangan Kanada yang berkenaan. Semua maklumat yang tidak bersifat sejarah di sini mungkin merupakan maklumat prospektif. Kenyataan prospektif di sini termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan berkaitan prospek pembangunan harta tanah syarikat, dan semestinya berdasarkan beberapa anggapan yang, walaupun dianggap munasabah oleh pengurusan, secara amnya tertakluk kepada risiko perniagaan, pasaran dan ekonomi, ketidakpastian dan kontinjensi yang boleh menyebabkan keputusan sebenar, prestasi atau pencapaian berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka dalam kenyataan prospektif. Kecuali seperti yang diperlukan oleh undang-undang, Syarikat tidak mempunyai kewajiban untuk mengemas kini atau menyemak semula kenyataan prospektif. Pembaca dinasihatkan untuk tidak mengambil keterlaluan keyakinan terhadap kenyataan prospektif ini.

Pendedahan:

1) Penulis Artikel, atau ahli isi rumah atau keluarga penulis, tidak memiliki sekuriti mana-mana syarikat yang disenaraikan dalam Artikel ini. Penulis menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel ini berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

2) Artikel ini dikeluarkan atas nama dan disponsori oleh York Harbour Metals Inc. Market Jar Media Inc. telah atau dijangka menerima daripada Agensi Pemasaran Digital York Harbour Metals Inc. (Native Ads Inc.) seratus lima belas ribu lapan ratus USD untuk 26 hari (20 hari kerja).

3) Pernyataan dan pendapat yang dinyatakan adalah pendapat penulis dan bukan Market Jar Media Inc., pengarahnya atau pegawainya. Penulis sepenuhnya bertanggungjawab terhadap kesahihan pernyataan. Penulis tidak dibayar oleh Market Jar Media Inc. untuk Artikel ini. Market Jar Media Inc. tidak dibayar oleh

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.