76 juta orang terpaksa berpindah di dalam negara mereka pada 2023, kumpulan pemantauan migrasi mengatakan

(SeaPRwire) –   Konflik dan bencana alam menyebabkan rekod hampir 76 juta orang terpaksa berpindah di dalam negara mereka tahun lalu, kata kumpulan pemantauan pergerakan pada Selasa.

Laporan Pusat Pemantauan Perpindahan Dalaman mendapati bilangan orang yang terpaksa berpindah di dalam negara mereka, atau IDPs, meningkat sebanyak 50% dalam tempoh lima tahun dan hampir dua kali ganda dalam tempoh sepuluh tahun. Ia tidak merangkumi pelarian – orang yang terpaksa melarikan diri ke negara lain.

Laporan ini menjejak dua set maklumat utama. Ia mengira 46.9 juta pergerakan fizikal orang pada 2023 – kadang-kadang lebih daripada sekali. Dalam kebanyakan kes, seperti selepas bencana seperti banjir, orang akhirnya kembali ke rumah mereka.

Ia juga mengumpulkan jumlah kumulatif orang yang masih tinggal jauh dari rumah mereka pada 2023, termasuk mereka yang masih dipindahkan dari tahun-tahun sebelumnya. Kira-kira 75.9 juta orang masih dipindahkan pada akhir tahun lalu, menurut laporan itu, dengan separuh daripadanya di negara-negara Afrika Sub-Sahara.

Hampir 90% daripada jumlah perpindahan disebabkan oleh konflik dan keganasan, manakala kira-kira 10% timbul daripada kesan bencana alam.

Perpindahan lebih 9 juta orang di Sudan pada akhir 2023 merupakan rekod untuk sebuah negara tunggal sejak pusat itu memulakan penjejakan angka seperti ini 16 tahun lalu.

Ini merupakan peningkatan hampir 6 juta dari akhir 2022. Konflik Sudan meletus pada April 2023 apabila ketegangan yang meningkat antara pemimpin tentera dan Rapid Support Forces yang bersaing meletus ke dalam pertempuran terbuka di seluruh negara.

Kumpulan itu melaporkan jumlah pergerakan 3.4 juta di dalam Gaza pada suku terakhir 2023 di tengah tindak balas tentera Israel ke atas serangan pada 7 Oktober di Israel. Ini bermakna banyak orang berpindah lebih daripada sekali di dalam wilayah kira-kira 2.2 juta orang. Pada akhir tahun, 1.7 juta orang dipindahkan di Gaza.

Pengarah kumpulan Alexandra Bilak berkata jutaan orang yang terpaksa melarikan diri pada 2023 merupakan “ujung aisberg”, di atas puluhan juta lagi yang dipindahkan dari konflik, keganasan dan bencana sebelum dan berterusan.

Angka-angka ini menawarkan jendela yang berbeza kepada kesan , perubahan iklim dan faktor-faktor lain ke atas pergerakan manusia. Agensi PBB untuk Pelarian mengawasi perpindahan merentasi sempadan tetapi bukan di dalam negara, manakala agensi PBB untuk Pergerakan Pemukiman menjejak semua pergerakan orang, termasuk untuk sebab-sebab ekonomi atau gaya hidup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.