Bertemu ahli majlis peralihan yang diberi tugas memilih pemimpin baru untuk Haiti yang terjejas

(SeaPRwire) –   Sebuah badan tugas yang diberi mandat untuk membawa kestabilan politik ke Haiti telah dilantik pada hari Khamis di ibu negara negara Caribbean ini, yang dilanda keganasan geng dan peningkatan kelaparan serta kemiskinan yang melampau.

Majlis baharu dilantik akan melantik Perdana Menteri dan Kabinet baharu, dan mencipta laluan untuk akhirnya mengadakan pilihan raya umum yang telah lama ditunggu-tunggu. Mandatnya tamat pada 7 Februari 2026, apabila seorang presiden baharu akan dilantik.

Majlis ini terdiri daripada lapan orang lelaki dan seorang wanita. Tujuh ahli mempunyai kuasa undian.

Berikut adalah gambaran mengenai siapa mereka:

AHLI YANG MEMPUNYAI KUASA UNDIAN

Smith Agustin — bekas duta ke , pakar undang-undang dan sosiologi. Beliau berkaitan dengan parti politik EDE/RED. Beliau baru-baru ini menggantikan Dominique Dupuy, duta UNESCO, yang meletak jawatan berikutan serangan politik dan ancaman nyawa.

Dr. Louis Gérald Gilles — bekas senator akan mewakili penandatangan Persetujuan 21 Disember dalam majlis. Kumpulan itu berkaitan dengan Perdana Menteri keluar Ariel Henry. Gilles berkaitan dengan parti politik New Orientation United to Free Haiti.

Fritz Alphonse Jean — ahli ekonomi dan presiden INHOPP (Institut Dasar Awam Haiti.) Beliau bekas gabenor bank pusat dan bekas perdana menteri sementara. Beliau kerap melakukan perjalanan ke luar negara mencari sokongan daripada komuniti Haiti. Beliau bersekutu dengan kumpulan masyarakat awam dikenali sebagai Persetujuan Montana.

Edgard Leblanc Fils — bekas presiden Senat Haiti dari 1995 hingga 2000. Fils menduduki tempat kedua kepada Jocelerme Privert dalam pilihan raya presiden tidak langsung parlimen Februari 2016. Beliau penyelaras umum Pertubuhan Rakyat Berjuang. Beliau mewakili kumpulan politik 30 Januari.

Laurent Saint-Cyr — Presiden Dewan Perdagangan Amerika di Haiti dan pengarah eksekutif di Syarikat Insurans Alternatif Haiti.

Emmanuel Vertilaire — Hakim mahkamah Cap-Haïtien adalah pakar dalam kriminologi dan usaha anti-rasuah. Beliau berkaitan dengan parti politik Pitit Desalin dan Rangkaian Petani Kebangsaan.

Leslie Voltaire — ahli politik veteran yang merupakan ahli pentadbiran Jean-Bertrand Aristide dan René Preval. Pengaruhnya bermula lebih 30 tahun lalu. Beliau bekas menteri pendidikan dan Haiti yang tinggal di luar negara. Beliau sendiri bertanding untuk jawatan presiden pada 2010, tetapi kemudian mendakwa undian itu diatur terhadapnya. Beliau berkaitan dengan parti Fanmi Lavalas.

PENGAMAT

Régine Abraham — ahli agronomi dan pengarah jabatan Kabinet di Kementerian Alam Sekitar. Beliau dinaikkan pangkat selepas peletakan jawatan René Jean-Jumeau disebabkan oleh dakwaan terlibat dalam penyelewengan dana PetroCaribe. Beliau pernah bekerja untuk Bank Dunia dan Kesatuan Eropah.

Frinel Joseph — Pastor evangelis menjadi terkenal sebagai bendahari majlis pilihan raya negara, mewakili agama-agama negara. Empat tahun kemudian, pada 2020, Persatuan Pastor Haiti menuduh beliau terlalu fokus kepada objektif politik peribadinya di majlis. Beliau dan tujuh ahli lain majlis meletak jawatan disebabkan tekanan tempatan. Pastor ini juga terkenal di negara asalnya untuk kuliahnya mengenai rohani.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.