Croatia mengundi dalam pertembungan sengit pilihan raya parlimen antara presiden dan perdana menteri

(SeaPRwire) –   Croatia sedang memilih pada Rabu dalam satu pilihan raya parlimen yang pahit antara presiden dan perdana menteri

Undian itu melibatkan Kesatuan Demokratik Croatia konservatif yang memerintah, atau HDZ, dipimpin oleh Perdana Menteri Andrej Plenkovic, menentang perikatan parti pusat dan kiri secara tidak rasmi dipimpin oleh presiden populis Zoran Milanovic dan Parti Demokratik Sosialnya, atau SDP.

Pilihan raya ini diadakan ketika Croatia, ahli EU dan NATO, berjuang dengan kadar inflasi tertinggi di zon euro, kekurangan buruh, migrasi haram dan laporan rasuah yang meluas.

Dalam pertandingan untuk 151 kerusi parlimen Croatia bukan sahaja masa depan dasar domestik negara itu, tetapi juga kesatuan EU ketika ia berhadapan dengan ketidakstabilan dari serangan penuh skala Rusia terhadap Ukraine.

Jika HDZ terus berkuasa, negara itu akan terus berada di landasan pro-Barat dalam menyokong Ukraine dalam perjuangannya menentang Rusia. Kejayaan untuk SDP mungkin meletakkannya di landasan kemenangan dalam pilihan raya Parlimen Eropah pada Jun dan pilihan raya presiden pada Disember. Ia akan menggoncang dominasi lama HDZ dalam politik dan boleh membuka ruang untuk pengaruh pro-Rusia yang lebih kuat di negara itu, serupa dengan Hungary dan Slovakia.

Undian ditutup pada petang Rabu dan keputusan rasmi dijangka pada Khamis.

Kebanyakan kaji selidik pra-pilihan raya meramalkan kemenangan HDZ, tetapi tanpa cukup kerusi untuk memerintah sendiri. Pembangkang kiri mungkin mendapat manfaat dari ketidakpuasan hati terhadap inflasi tinggi negara dan kelesuan ekonomi umum di kebanyakan negara ahli EU.

HDZ secara besar-besaran memegang jawatan sejak Croatia merdeka dari bekas Yugoslavia pada 1991. Negara Balkan itu menjadi ahli terbaru EU pada 2013, dan menyertai kawasan perjalanan pasport bebas Eropah dan zon euro tahun lalu.

Presiden memegang peranan yang sangat seremonial di Croatia, manakala perdana menteri menguasai kebanyakan kuasa politik. Pilihan raya ini berlangsung sebagai episod terakhir dalam persaingan jangka panjang antara Plenkovic dan Milanovic.

Selepas Milanovic menetapkan pilihan raya dan mengumumkan tawaran kejutannya untuk menjadi perdana menteri, beliau mula berkempen bagi pihak SDP. Tetapi hakim mahkamah perlembagaan Croatia campur tangan, mengatakan langkah itu tidak perlembagaan.

Hakim mengatakan bahawa presiden tidak boleh bertanding untuk perdana menteri, mengambil bahagian dalam pilihan raya parlimen atau berkempen bagi pihak mana-mana parti, .

Milanovic enggan, terang-terangan mengabaikan mahkamah tertinggi dan terus berkempen bagi pihak pakatan kiri.

“Saya berharap agar rakyat akan mengundi untuk Croatia yang menghormati perlembagaan dan tertib perlembagaan, untuk Croatia yang tergolong dalam lingkaran demokratik Barat dan transatlantik,” kata Plenkovic selepas beliau mengundi, kelihatan merujuk kepada Milanovic dan dakwaan pelanggaran perlembagaan beliau dengan secara aktif mengambil bahagian dalam proses pilihan raya.

Milanovic berkata bahawa dengan kenyataannya itu, Plenkovic melanggar kesunyian pilihan raya pada hari undian.

“Anda mempunyai seorang perdana menteri yang bahkan hari ini enggan menahan diri daripada memecahkan kesunyian simbolik pilihan raya itu, meluahkan diri dan bercakap tidak masuk akal tentang pelanggaran perlembagaan, menghormati undang-undang,” kata presiden itu.

Milanovic juga menuduh Plenkovic dan HDZ rasuah berleluasa dan “pencurian besar-besaran” dana negara, merujuk kepada skandal lampau dan semasa, beberapa daripadanya telah berakhir di mahkamah.

Plenkovic, yang telah memimpin kerajaan sejak 2016, berulang kali menafikan tuduhan itu, dengan mengatakan Milanovic sebagai perdana menteri akan mengalihkan negara itu dari EU dan .

Milanovic kerap menyuarakan pendirian pro-Rusia semasa perang Ukraine, menentang latihan askar Ukraine di Croatia serta menghantar senjata ke Ukraine kerana, menurut pandangannya, ia hanya memanjangkan perang. Beliau juga mengkritik dasar-dasar EU terhadap Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.