IMF meluluskan baki $1.1B dalam dana pembiayaan Pakistan

(SeaPRwire) –   Pada Isnin, Dana Monetari Antarabangsa (IMF) telah meluluskan pembebasan segera daripada tunggakan akhir berjumlah $1.1 bilion daripada pakej bantuan kewangan $3 bilion kepada Pakistan, menurut kenyataan daripada institusi kewangan antarabangsa itu.

Pakistan memerlukan wang tersebut untuk menangani salah satu krisis ekonomi terburuk dalam sejarahnya yang menimbulkan kebimbangan negara itu mungkin akan gagal membayar hutang luar negeri.

Sebagai sebahagian daripada syarat-syarat bantuan kewangan, kerajaan perlu mengurangkan subsidi yang bertujuan untuk melanda kesan kenaikan kos sara hidup. Ini telah menyumbang kepada peningkatan harga-harga, terutamanya bil-bil tenaga, dan menimbulkan kemarahan orang ramai. Islamabad juga telah memperkenalkan cukai-cukai baru, langkah yang tidak popular.

Walau bagaimanapun, seorang pegawai IMF berkata usaha dasar negara yang “berazam” telah membawa kemajuan dalam memulihkan kestabilan ekonomi.

Pertumbuhan sederhana telah kembali, tekanan luar telah berkurangan dan walaupun masih tinggi, inflasi telah mula menurun, menurut kenyataan Antoinette Sayeh, Timbalan Pengarah Urusan IMF dan Pengerusi.

“Memandangkan cabaran besar yang masih ada, Pakistan perlu memanfaatkan kestabilan yang diperolehi dengan susah payah ini dengan meneruskan – melepasi perjanjian semasa – dengan reformasi struktur dan dasar yang kukuh untuk mencipta pertumbuhan yang lebih kuat, inklusif dan mampan,” tambah Sayeh.

Bulan lepas, Menteri Kewangan Muhammad Aurangzeb merancang untuk memohon pinjaman jangka panjang untuk membantu menstabilkan ekonomi selepas tamatnya pakej bantuan kewangan semasa.

Beliau tidak memberikan angka tetapi pegawai-pegawai sebelum ini menyatakan mereka mahu $8 bilion lagi daripada IMF selama tiga tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

The content has been translated to Malay while keeping the English company names as is and retaining the html tags as instructed. Please let me know if you need any clarification or have additional feedback.