Guyana mengatakan ia memberi kebenaran untuk tentera udara Amerika Syarikat terbangkan 2 jet kuat di atas ibu negara

(SeaPRwire) –   Pada hari Khamis, Guyana mengatakan ia memberikan keizinan untuk tentera Amerika Syarikat terbang dua pesawat pejuang F/A-18F Super Hornet yang kuat di atas ibu negaranya untuk menunjukkan kerjasama ketenteraan dan bentuk lain kerjasama yang rapat antara negara pengeksport minyak ini di Amerika Selatan dengan AS.

Negara itu mendapat pemberitahuan sekitar tiga jam tentang latihan itu melalui pengumuman di kedutaan Amerika Syarikat tetapi kebanyakan orang kelihatan terkejut dengan terbangan yang berisik dan belum pernah berlaku itu yang berlaku di tengah-tengah ketegangan yang meruncing antara Guyana dan Venezuela mengenai kawasan Guyana yang luas.

Satu kenyataan kerajaan Guyana mengatakan “latihan itu bertujuan memperdalam kerjasama keselamatan berterusan antara kedua-dua negara kita,” tetapi kedua-dua pihak jelas mengelak sebarang rujukan kepada tindakan jiran Venezuela untuk mengilhak kawasan Essequibo yang kaya minyak dan galian.

Venezuela baru-baru ini menandatangani undang-undang mengilhak kawasan itu. AS telah membuat kenyataan jelas ia menyokong Guyana dalam pertikaian berterusan itu dan telah membantu penerbangan pengawasan untuk Guyana pada akhir tahun lepas apabila Venezuela telah mengancam untuk menyerang negara itu.

Latihan tentera itu berlaku hanya sehari selepas Mejar Jeneral Julie Nethercot Kor Marin AS melawat Guyana untuk perbualan berkaitan “menghalang agresi, menewaskan ancaman dan bertindak balas dengan cepat kepada krisis,” seperti yang ditekankan semula Komando Selatan AS yang berpangkalan di Florida tentang sokongan tidak berbelah baginya untuk Guyana.

Guyana sedang menunggu keputusan Mahkamah Dunia mengenai tuntutan Venezuela terhadap kawasan itu tetapi Venezuela telah mengatakan ia tidak mengiktiraf mahkamah itu dan akan mengabaikan keputusannya bila-bila masa ia diumumkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.