Iran memilih pihak ketika protes anti-Israel melanda universiti-universiti di seluruh AS: ‘Sangat bimbang dan jijik’

(SeaPRwire) –   Iran telah secara rasmi memilih pihaknya ketika protes anti-Israel yang marah di seluruh universiti dan universiti Amerika Syarikat: ‘Sangat bimbang dan jijik’

Menteri Luar Negeri Iran Hossein Amir-Abdollahian menyatakan sokongan kepada mereka yang bercakap buruk tentang Israel dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu. Beliau juga berkata tindak balas penguatkuasaan undang-undang terhadap protes berterusan dan penangkapan massal itu “sangat bimbang dan jijik.”

“Penindasan dan layanan keras polis dan pasukan keselamatan Amerika terhadap profesor dan pelajar yang protes keganasan dan jenayah perang rejim Israel di pelbagai universiti negara ini sangat membimbangkan dan jijik oleh pendapat awam dunia,” kata menteri luar negara itu pada X, mengikut terjemahan. “Penindasan ini selari dengan sokongan penuh Washington terhadap rejim penuh dan jelas menunjukkan dasar ganda dan tingkah laku bertentangan kerajaan Amerika terhadap kebebasan bersuara.”

Pelajar mendesak sekolah masing-masing untuk memutuskan hubungan dengan Israel dan menyeru gencatan senjata dalam perang Israel dengan Hamas di Gaza, yang mengakibatkan puluhan ribu kematian nyawa Palestin.

Protes mereka termasuk slogan dan raungan antisemitik dan bahkan keganasan dalam beberapa kes.

Menteri luar negara Iran memuji para penunjuk perasaan dan menggemakan permintaan mereka agar pentadbiran Biden menghentikan sokongannya terhadap Israel.

“Rumah Putih harus segera berhenti menyokong jenayah perang rejim Israel dan dipertanggungjawabkan,” kata Amir-Abdollahian.

Sokongan Iran untuk gerakan anti-Israel datang ketika ratusan pelajar terus melawan arahan pentadbir sekolah dan perintah polis tempatan untuk berpecah dan kemudian ditangkap.

Di Emerson College di Boston, 108 orang ditangkap dan empat pegawai polis menderita kecederaan yang tidak mengancam nyawa di kem, polis Boston berkata Khamis.

Di University of Southern California, pegawai menangkap 93 orang lagi semasa protes Rabu malam, Jabatan Polis Los Angeles berkata.

Pegawai di UT-Austin menangkap 34 orang atas permintaan universiti dan Gabenor Texas Gregg Abbott, mengikut Jabatan Keselamatan Awam negeri.

Di Universiti New York minggu ini, polis berkata 133 penunjuk perasaan telah dibawa ke dalam tahanan, manakala lebih daripada 40 penunjuk perasaan ditangkap Isnin di kem di Universiti Yale.

Di Columbia di New York, pegawai menangkap lebih 100 orang selepas pelajar dengan tegas mendirikan kem. Columbia dianggap pusat protes anti-Israel kolej semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.