Konferensi sayap kanan Eropah bersambung selepas hakim memutuskan penutupan itu tidak berperlembagaan

(SeaPRwire) –   Sebuah persidangan antarabangsa politikus dan penyokong sayap kanan jauh di Brussels telah disambung semula pada Rabu selepas penganjur membuat cabaran undang-undang terhadap pihak berkuasa di ibu negara Belgium yang bimbang acara itu boleh membahayakan ketenteraman awam.

dijadualkan untuk berucap di persidangan Kebangsaan Konservatif, satu perhimpunan nasionalis strident dan Kristian fundamentalis, sehari selepas Nigel Farage, orang yang dikreditkan membawa Britain keluar dari Kesatuan Eropah, menyampaikan ucapan kepada orang ramai.

Tokoh sayap kanan Perancis Eric Zemmour telah dijadualkan untuk mengkritik peraturan baru EU tentang pendatang dan perlindungan di acara Selasa tetapi ditolak oleh polis. Dia kembali Rabu, dengan cepat dikelilingi media, berdiri untuk beberapa gambar dengan pengagum dan bersara ke bilik VIP.

Emir Kir, datuk bandar Saint-Joss di mana acara itu diadakan, telah mengarahkan polis untuk mencegah orang daripada memasuki.

Kir bertindak selepas kumpulan anti-fasisis mengancam untuk mengganggu mesyuarat. Memang, kumpulan itu telah mengganggu penganjur persidangan dalam beberapa hari kebelakangan ini, memaksa mereka menukar lokasi dua kali. Tiada penunjuk perasaan dilihat beberapa jam selepas polis memulakan penutupan acara tetapi kira-kira 50 berkumpul selepas kebanyakan peserta telah meninggalkan Selasa.

Tetapi selepas cabaran undang-undang semalaman, seorang hakim Brussels meletakkan penangguhan ke atas perintah penutupan.

Sebelum ini, pemimpin Belgium dan British menyatakan kebimbangan tentang perkembangan.

, seorang liberal dan lawan sayap kanan, memanggil penutupan tidak dapat diterima dalam pos di platform X.

“Autonomi perbandaran adalah batu asas demokrasi kami tetapi tidak boleh mengatasi perlembagaan Belgium yang menjamin kebebasan bersuara dan berhimpun aman sejak 1830. Melarang mesyuarat politik adalah tidak perlembagaan. Titik penuh,” beliau menulis.

Sekretaris akhbar Rishi Sunak berkata perdana menteri British percaya tindakan itu “sangat membimbangkan.”

“Perdana menteri adalah penyokong dan penyokong kuat kebebasan bersuara, dan beliau percaya ia harus menjadi asas kepada sebarang demokrasi,” kata sekretaris Camilla Marshall. “Membatalkan acara atau membatalkan kehadiran dan tidak memberi platform kepada pembentang adalah merosakkan kebebasan bersuara dan demokrasi akibatnya.”

Persidangan itu datang menjelang pilihan raya Eropah. Apabila kempen untuk pilihan raya Jun 6-9 memanas, parti-parti arus perdana takut bahawa pengundi yang tidak puas hati mungkin akan berpaling ke beberapa orang yang menghadiri NatCon 2024, seperti acara itu dinamakan.

Kajian menunjukkan bahawa parti-parti politik arus perdana kemungkinan akan mengekalkan kuasa selepas pilihan raya, tetapi mungkin dengan majoriti yang berkurangan.

Persidangan-persidangan ini dianjurkan oleh Edmund Burke Foundation, sebuah pemikiran konservatif Amerika Syarikat, dan diadakan di bawah tajuk “Kebangsaan Konservatism, Mengekalkan Negara-Bangsa di Eropah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.