Menteri Keselamatan Filipina menuntut pembuangan segera duta China kerana dakwaan pembocoran perbualan telefon

(SeaPRwire) –   Penasihat Keselamatan Negara Filipina menuntut pengusiran segera duta China yang diduga terlibat dalam kebocoran perbualan telefon yang dilaporkan antara salah seorang duta itu dengan seorang laksamana Filipina mengenai pertikaian Laut China Selatan yang telah merenggangkan hubungan diplomatik.

Eduardo Ano berkata beliau menyokong seruan Menteri Pertahanan Filipina untuk kementerian luar negeri Manila mengambil tindakan terhadap individu-individu di kedutaan China di Manila “yang mendakwa merekodkan perbualan telefon didakwa antara seorang duta China dengan seorang pegawai tentera” yang melanggar undang-undang Filipina dan protokol diplomatik antarabangsa.

Dua akhbar Manila mengutip sumber dari Kedutaan China yang mengatakan dalam panggilan telefon Januari dengan seorang duta China, seorang laksamana Filipina bersetuju dengan cara baharu mengangkut bekalan ke sebuah terumbu yang diduduki Filipina di perairan yang dipertikai itu. Ia memerlukan Manila memberitahu Beijing untuk misi sedemikian dan janji tidak membawa bahan pembinaan.

“Individu-individu di Kedutaan China yang bertanggungjawab melanggar undang-undang Filipina dan Konvensyen Vienna mengenai Hubungan Diplomatik dan yang bertanggungjawab atas operasi pengaruh dan campur tangan berbisa ini perlu dikeluarkan dari negara ini segera,” kata Ano dalam kenyataan yang sangat tegas.

“Tindakan berulang Kedutaan China menglibatkan diri dalam dan menyebarkan disinformasi, misinformasi, dan mal-informasi – kini melepaskan transkrip atau rakaman didakwa perbualan antara pegawai negara tuan rumah – tidak boleh dibenarkan tanpa dikenakan sanksi yang serius,” kata Ano.

Belum jelas dari kenyataan Ano sama ada pihak berkuasa Filipina telah mengesahkan laporan berita itu atau jika perbualan telefon itu benar-benar berlaku. Kementerian Luar Negeri tidak menyatakan sama ada sedang mempertimbangkan seruan Ano.

Kerajaan China dan kedutaannya di Manila tidak mengesahkan atau menafikan laporan berita itu.

Di Beijing, jurucakap Kementerian Luar Negeri China Lin Jian berkata “sikap Filipina hanya membuktikan mereka kekurangan keyakinan menghadapi fakta dan bukti dan telah mencapai tahap putus asa dan tiada garis bawah.

“China menuntut dengan berat hati supaya Filipina memastikan duta China dapat melaksanakan tugas mereka, berhenti menyalahi undang-undang dan provokasi serta tidak menafikan fakta, bertindak tanpa pertimbangan atau mencederakan diri sendiri dengan tindakan mereka,” katanya.

Perbalahan perkataan dan pertengkaran diplomatik yang meningkat telah dicetuskan oleh permusuhan antara kapal pengawal pantai dan kapal lain China dan Filipina sejak tahun lepas di Terumbu Kedua Thomas dan Terumbu Scarborough.

Pengawal pantai China telah menggunakan pemancar air kuasa kuat, laser tentera dan gerakan berbahaya yang menyebabkan perlanggaran kecil, mengalami kecederaan beberapa anak kapal tentera laut Filipina dan merosakkan bot bekalan mereka. Kerajaan Filipina berulang kali memanggil duta Kedutaan China di Manila untuk menyerahkan bantahan.

Presiden Joe Biden dan pentadbirannya berulang kali memberi amaran bahawa Amerika Syarikat berkewajipan mempertahankan Filipina, sekutu perjanjian lama mereka, jika pasukan, kapal dan pesawat Filipina diserang bersenjata, termasuk di Laut China Selatan.

Selain China dan Filipina, Vietnam, Malaysia, Brunei dan Taiwan turut mempunyai tuntutan bertindih di laluan perdagangan sibuk itu, di mana banyak yang takut eskalasi konflik utama boleh menarik pasukan tentera AS ke dalam tabrakan dengan tentera China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.