Jepun menyeru penguatkuasaan langkah-langkah keselamatan setelah video drone kapal perang dalam media sosial Cina

(SeaPRwire) –   Jumaat memanggil untuk memperkukuhkan langkah-langkah keselamatan selepas rakaman drone kapal perang Jepun dimuat naik ke media sosial Cina.

Pengerusi Kihara mengakui kelemahan selepas video difilemkan oleh drone menunjukkan JS Izumo, salah satu daripada dua kapal helikopter Jepun, sedang disesuaikan untuk membawa pejuang senyap untuk menguatkan keupayaan balas Jepun di hadapan tindakan tentera Cina yang berani di Indo-Pasifik.

Rakaman itu, juga menunjukkan loji, bangunan dan kemudahan lain di Pangkalan Tentera Laut Pertahanan Diri Jepun Yokosuka telah dimuat naik ke laman media sosial Cina pada bulan Mac, memicu siasatan oleh pegawai kementerian. Rakaman itu juga telah dimuat naik ke platform lain seperti X.

“Selepas analisis video kami telah tiba kepada kesimpulan bahawa rakaman itu kemungkinan besar difilemkan oleh drone terbang,” kata Kihara kepada wartawan.

“Kami menganggap penemuan itu dengan sangat serius,” tambah menteri itu. “Jika drone menjejaskan kemudahan pertahanan, ia boleh menyebabkan gangguan serius terhadap pertahanan negara kita.”

Kihara enggan memberi komen bagaimana drone itu mampu terbang di atas kapal pesawat pengangkut tanpa dikesan, dengan mengutip . Tetapi beliau menekankan perlunya bertindak balas terhadap kemajuan teknologi drone dan kenderaan tanpa pemandu yang lain. Beliau juga bersumpah untuk memperkukuh pertahanan di sekeliling pangkalan tentera.

Beliau berkata Jepun akan mempercepat usaha untuk memperkenalkan peralatan anti-drone yang lebih berkemampuan dan menguatkan langkah-langkah balas seperti pendaratan paksaan drone dengan gangguan.

Perkembangan itu berlaku ketika Jepun mempercepat pembinaan tentera untuk memberi tumpuan kepada keupayaan balas dengan peluru berpandu jarak jauh di bawah strategi keselamatan berterusan yang diluluskan pada tahun 2022. JS Izumo memainkan peranan penting dalam strategi itu.

Pada tahun 2015, drone kecil dilapisi jejak radiasi dijumpai di atas bumbung pejabat perdana menteri, memunculkan kebimbangan tentang drone dan kemungkinan penggunaannya untuk serangan pengganas. Tiada kecederaan atau kerosakan dari insiden itu tetapi pemiliknya dihukum atas gangguan perniagaan.

telah disekat di atas kawasan awam dan diplomatik utama serta kemudahan tenaga nuklear. Walaupun drone digunakan secara meluas untuk tujuan perindustrian, mencari dan menyelamat serta keselamatan, bilangan pelanggaran oleh mereka juga meningkat dengan pesat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.