Nota Pemerhati: Zelenskyy Ukraine membuka hati tentang bantuan AS, Israel, Trump

(SeaPRwire) –   Dia kelihatan seperti seorang lelaki yang beban tanggungjawabnya telah terangkat – tetapi beban itu masih wujud.

bercakap secara eksklusif dengan Presiden Ukraine Volodomyr Zelenskyy pada hari Kongres dan Presiden Biden menandatangani peruntukan bantuan asing Amerika Syarikat yang besar, dengan AS$61 bilion daripada itu pergi kepada tentera Ukraine dalam pertempurannya dengan Rusia – selepas ditangguhkan selama enam bulan.

“Kami telah menunggu selama enam bulan,” katanya dalam temubual bahasa Inggeris. “AS$61 bilion ‘harapan.’ Saya bersyukur kepada rakyat Amerika.’

Kekangan sekarang ialah mendapatkan peralatan perang kepada tentera di Ukraine yang telah dilucut senjata dan telah kehilangan kawasan . Pegawai Pentagon menyatakan tentera Ukraine mungkin menerima beberapa senjata segera dari Jerman berhampiran.

“Tuhan memberkati kita akan mendapatkannya secepat mungkin,” Zelenskyy memohon, “sebaliknya mereka (Rusia) akan menolak kita ke belakang.

Zelenskyy berjuang tidak sahaja menentang Rusia, tetapi juga untuk perhatian. Dia menonton ketika Amerika Syarikat dan sekutu lain menyumbang untuk menangkis serangan dari Iran.

Saya tanya jika dia cemburu.

“Kami melihatnya,” katanya, “dan itulah sebabnya jika negara-negara barat mahu menjadi sekutu yang sebenar… mereka perlu menunjukkan yang sama di wilayah kami.”

Zelenskyy juga memantau politik Amerika. Bukan sahaja 112 orang Republikan yang mengundi sekali lagi bantuan di Dewan… tetapi juga bahawa Trump mungkin merampas semula Kuasa Eksekutif dan mengambil garis keras terhadap Ukraine.

Kami tanya jika beliau dapat bekerja dengan Trump. Beliau menjawab, “Tentu sahaja, tentu sahaja, kami akan bekerja dengan Amerika Syarikat dengan apa cara sekalipun kerana ia adalah rakan strategik kami.”

Ini ketika kematian meningkat di Ukraine, tidak sahaja di tentera, tetapi juga di pihak awam.

Kami tanya bagaimana beliau mengekalkan semangat di negara semasa hari-hari sukar ini.

“Ini adalah soalan paling sukar bagi saya,” balas Zelenskyy. “Ini adalah soalan tanpa jawapan sebenar.”

Akhir sekali, saya tanya soalan paling sukar mungkin: sama ada Ukraine akan menang melawan Rusia.

“Kami perlu. Kami tiada pilihan lain,” katanya. “Saya tidak tahu jenis kemenangan. Saya tidak pasti sama ada semua orang akan gembira. Tetapi, kami tiada pilihan lain. Kami perlu menang dan kami akan.”

Pada itu, Presiden Zelenskyy berdiri, menjabat tangan saya dan mengucapkan terima kasih kerana datang. Saya mengucapkan terima kasih kepadanya kerana pandangan eksklusif terhadap cabarannya. Wajah lelaki itu kelihatan letih, emosi… tetapi berazam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.