Pemimpin tentera Chad menang dalam pilihan raya presiden yang dipertikaikan

(SeaPRwire) –   Pemimpin tentera Chad, Mahamat Deby Itno, diisytiharkan sebagai pemenang pilihan raya presiden minggu ini, menurut keputusan sementara yang dikeluarkan Khamis.

Keputusan itu dipertikaikan oleh saingan utamanya, Perdana Menteri Succès Masra.

Agensi negara yang menguruskan pilihan raya Chad mengeluarkan keputusan pada hari Isnin lebih awal daripada yang dirancang. Angka itu menunjukkan Deby Itno menang dengan lebih 61% undian, dengan Masra jauh di belakang dengan lebih 18.5% undian. Letusan senjata meletus di ibu negara selepas pengumuman itu.

Keputusan awal dijangka pada Mei 21.

Chad mengadakan pilihan raya presiden yang tertangguh selepas tiga tahun pemerintahan tentera, undian yang dijangka pakar akan dimenangi oleh pemimpin semasa. Deby Itno, juga dikenali sebagai Mahamat Idriss Deby, mengambil alih kuasa selepas bapanya, yang memerintah selama tiga dekad, terbunuh pada 2021.

Negara pengeksport minyak dengan hampir 18 juta penduduk tidak pernah menyaksikan pemindahan kuasa yang bebas dan adil sejak mencapai kemerdekaan pada 1960 selepas dekad pemerintahan jajahan Perancis.

Beberapa jam sebelum pengumuman Khamis, Masra menerbitkan ucapan di Facebook menuduh pihak berkuasa merancang untuk memanipulasi hasilnya.

Dalam ucapan 11 minit, Masra kelihatan dalam jas biru di podium dengan bendera negara di belakang dan mendakwa kemenangan, mengatakan pemimpin semasa merancang untuk mengubah hasil undian. Beliau menyeru tentera, polis dan pasukan keselamatan Chad untuk berhenti mengikut perintah Deby Itno.

“Perintah ini akan membawa anda ke sisi yang salah dalam sejarah Chad, perintah ini akan membawa anda melawan saudara-saudara anda, perintah ini akan membawa anda melakukan yang tidak boleh dimaafkan dan tidak boleh dibetulkan,” katanya dalam ucapan itu. “Tolak untuk mematuhi perintah yang tidak adil ini!”

Tiada tindak balas segera dari pejabat presiden.

Masra, presiden parti pembangkang The Transformers, melarikan diri dari Chad pada Oktober 2022. Kerajaan tentera negara ketika itu menggantung parti beliau dan enam parti lain dalam serbuan ke atas protes terhadap keputusan Deby Itno untuk memanjangkan masa kuasanya selama dua tahun lagi. Lebih 60 orang terbunuh dalam protes itu, yang kerajaan tuduh sebagai “cubaan rampasan kuasa.”

Persetujuan antara menteri perdamaian negara dan parti politik Masra akhir tahun lalu membenarkan politikus dalam buangan dan beberapa tokoh pembangkang lain kembali ke Chad. Beliau kemudian dilantik sebagai perdana menteri.

Chad dianggap oleh A.S. sebagai salah satu sekutu stabil terakhir yang tinggal di kawasan Sahel yang luas berikutan rampasan kuasa tentera di Burkina Faso, Mali dan Niger dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kerajaan tentera di ketiga-tiga negara itu mengusir pasukan Perancis dan beralih ke unit upahan Rusia untuk bantuan keselamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.