Perjanjian pandemik tersekat apabila negara-negara berjuang untuk menyempurnakan rancangan global

(SeaPRwire) –   Selepas COVID-19 mewujudkan lockdown yang tidak terbayangkan sebelum ini, mengganggu ekonomi dan mengorbankan jiwa, pemimpin di Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan seluruh dunia berjanji akan berbuat lebih baik pada masa hadapan. Bertahun-tahun kemudian, negara-negara masih berusaha untuk mencapai persetujuan mengenai rancangan yang bersetuju bagi bagaimana dunia mungkin bertindak balas kepada wabak global berikutnya.

Pusingan kesembilan dan terakhir perbincangan melibatkan kerajaan, kumpulan penyokong dan lain-lain untuk menyempurnakan “perjanjian wabak” dijadualkan berakhir Jumaat. Tujuan perjanjian itu: garis panduan bagaimana 194 negara ahli WHO mungkin menghentikan wabak masa hadapan dan berkongsi sumber yang terhad dengan lebih baik. Tetapi pakar-pakar memperingatkan tiada akibat bagi negara-negara yang tidak mematuhi.

Negara-negara WHO meminta WHO menyelia perbualan untuk persetujuan wabak pada 2021. Utusan telah bekerja lama jam dalam minggu-minggu kebelakangan ini untuk menyediakan draf sebelum tarikh akhir yang ditetapkan sendiri pada akhir bulan ini: pengesahan persetujuan itu pada mesyuarat tahunan WHO. Tetapi perpecahan dalam mungkin menggagalkannya.

Senator Republikan AS menulis surat kepada pentadbiran Biden minggu lepas yang kritikal terhadap draf itu kerana memberi tumpuan kepada isu-isu seperti “merobohkan hak harta intelek” dan “meningkatkan kuasa WHO.” Mereka mendesak Biden supaya tidak menandatangani.

Jabatan kesihatan Britain berkata ia hanya akan bersetuju dengan persetujuan itu jika ia “sepenuhnya mengikut kepentingan negara UK dan menghormati kedaulatan negara.”

Dan banyak negara membangun berkata ia tidak adil jika mereka mungkin dijangka menyediakan contoh virus untuk membantu membangunkan vaksin dan rawatan, tetapi kemudian tidak mampu membayarnya.

“Perjanjian wabak ini adalah usaha yang sangat mulia, tetapi ia tidak mengambil kira realiti politik,” kata Sara Davies, profesor hubungan antarabangsa di Universiti Griffith, Australia.

Sebagai contoh, persetujuan itu cuba menangani jurang yang berlaku antara vaksin COVID-19 di negara kaya dan miskin, yang Pengarah Agung WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus kata berjumlah “kegagalan moral yang menghancurkan.”

Draf itu menyatakan WHO patut mendapat 20% pengeluaran produk berkaitan wabak seperti ujian, rawatan dan vaksin dan mendesak negara-negara untuk mendedahkan perjanjian mereka dengan syarikat swasta.

“Tiada mekanisme dalam WHO untuk membuat hidup benar-benar sukar bagi mana-mana negara yang memutuskan untuk tidak bertindak mengikut perjanjian,” kata Davies.

Adam Kamradt-Scott, pakar kesihatan global dari Universiti Harvard, berkata seperti persetujuan iklim global, draf perjanjian wabak akan sekurang-kurangnya memberikan forum baru bagi negara-negara cuba memegang satu sama lain bertanggungjawab, di mana kerajaan akan perlu menerangkan langkah apa yang telah diambil.

“Perjanjian wabak ini bukan tentang sesiapa memberitahu kerajaan sesebuah negara apa yang boleh dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan,” kata Roland Driece, pengerusi bersama Lembaga Rundingan WHO untuk persetujuan itu.

Terdapat kewajipan mengikat di bawah Peraturan Kesihatan Antarabangsa, termasuk melaporkan cepat wabak bahaya baru. Tetapi ini telah dilanggar berulang kali, termasuk oleh negara Afrika semasa wabak Ebola dan China pada peringkat awal COVID-19.

Suerie Moon, pengarah bersama Pusat Kesihatan Global di Institut Pengajian Tinggi Geneva, berkata ia adalah penting untuk menentukan peranan yang dijangka WHO semasa wabak dan bagaimana wabak mungkin dapat dibendung sebelum merebak secara global.

“Jika kita gagal memanfaatkan peluang ini yang sedang menutup … kita akan sama terdedah seperti pada 2019,” beliau memberi amaran.

Sesetengah negara kelihatan bergerak sendiri untuk memastikan kerjasama dari negara lain pada wabak berikutnya. Bulan lepas, pentadbiran Biden mengumumkan ia akan membantu 50 negara bertindak balas kepada wabak baharu dan mencegah penyebaran global, memberi Amerika Syarikat daya tindakan jika diperlukan maklumat penting atau bahan pada masa hadapan.

Yuanqiong Hu, penasihat undang-undang dan polisi kanan Doctors Without Borders, berkata tidak jelas apa yang mungkin berbeza pada wabak berikutnya, tetapi berharap memberi perhatian kepada sesetengah kesilapan nyata yang muncul dalam COVID-19 mungkin dapat membantu.

“Kami terutamanya terpaksa bergantung kepada negara-negara untuk berbuat lebih baik,” katanya. “Ini membimbangkan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.