Pihak berkuasa Saudi meluluskan penggunaan kekerasan maut untuk membersihkan penduduk daripada tanah bagi bandar ekologi futuristik: laporan

(SeaPRwire) –   Seorang bekas kolonel mendakwa bahawa kerajaan negara sedang membunuh individu kerana enggan dipindahkan sebelum pembinaan bandar ekologi futuristik.

Kolonel Rabih Alenezi, yang telah dilindungi oleh Arab Saudi tahun lalu, memberitahu BBC bahawa kuasa maut telah diluluskan untuk membersihkan penduduk daripada tanah yang ditetapkan untuk projek pembangunan Neom.

“Barangsiapa terus memberontak [pengusiran] harus dibunuh, jadi ia telah meluluskan penggunaan kuasa maut terhadap siapa saja yang tinggal di rumah mereka,” kata Alenezi kepada BBC.

Kawasan itu kebanyakannya diduduki oleh puak Huwaitat, yang telah mengalami penangkapan besar-besaran dan serangan balas kerana tidak mematuhi perintah pengusiran.

Beberapa kampung telah dirobohkan untuk mengejar projek Neom lebih jauh, program pembangunan bandar ekologi yang dibiayai secara besar-besaran oleh negara-negara Barat.

“[Neom] adalah titik pusat idea-idea Mohamed Bin Salman,” dilaporkan Alenezi memberitahu BBC. “Itulah sebabnya dia begitu kejam dalam menangani Huwaitat.”

Salah satu tiang utama projek Neom adalah “The Line”, bandar ekologi yang dicadangkan tanpa keperluan kenderaan automotif.

Metropolis 106 batu itu akan disusun dalam corak “baris” yang dicadangkan dengan pengangkutan awam membolehkan perjalanan cepat melalui kawasan bandar yang nipis.

Perdana Menteri Arab Saudi telah memfokuskan perhatian dan sumber yang besar kepada projek itu, dengan harapan penyelesaiannya akan menandakan era baru dalam pemodenan kerajaan bapanya.

Digital telah menghubungi duta Arab Saudi di Amerika Syarikat untuk ulasan tetapi belum menerima sebarang maklumbalas.

Projek Neom dan bandar The Line merupakan sebahagian daripada agenda Saudi Vision 2030 negara itu.

Hanya sedikit lebih daripada dua kilometer The Line dijangka siap menjelang 2030, dengan pembinaan lanjut akan berterusan sepanjang dekad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.