COVID-19: Aplikasi pengesanan kontak tidak rakam lokasi individu – Khairy

Pada 26 Mac, Khairy berkata Malaysia sedang menyediakan aplikasi telefon pintar yang boleh mengesan pergerakan individu untuk mengekang penularan COVID-19. – Gambar fail

KUALA LUMPUR: Maklumat lokasi dalam aplikasi telefon pintar yang membuat pengesanan kontak individu bagi mengekang penularan wabak COVID-19 di Malaysia tidak dirakam, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata ia bagi menjaga privasi pengguna.

Menerusi ciapan di Twitter rasminya hari ini, Khairy berkata aplikasi itu akan dihantar kepada iOS dan Stor Aplikasi Android dalam tempoh beberapa hari.

"Tangkap layar aplikasi (beta) pengesanan kontak Malaysia. Akan dihantar kepada iOS dan stor aplikasi Android dalam beberapa hari.

"Ini akan membantu mengesan kontak rapat terutama apabila PKP dilonggarkan," menurut ciapan yang turut disertai tangkap layar aplikasi (versi beta) itu.

Pada 26 Mac, Khairy berkata Malaysia sedang menyediakan aplikasi telefon pintar yang boleh mengesan pergerakan individu untuk mengekang penularan COVID-19.

Beliau berkata aplikasi serupa telah dilancarkan Singapura, yang dirujuk sebagai antara negara yang berjaya membuat pengesanan wabak itu menerusi pengesanan kontak.

— BERNAMA