Presiden Israel keluarkan kenyataan pedas tentang kem penentangan universiti AS: ‘Kembalinya semangat anti-Semit’

(SeaPRwire) –   Presiden Israel memberikan kenyataan pedas tentang kem penggunaan universiti AS: ‘Kembalinya semangat anti-Semit’

Presiden Israel menyuarakan pandangannya tentang kem besar-besaran yang bersemangat anti-Semit yang telah tumbuh di pelbagai universiti di Amerika Syarikat, mengutuk “pengecut bermuka” yang “memecahkan tingkap dan menghalang pintu.”

“Di hadapan keganasan, gangguan, dan ancaman, apabila pengecut bermuka memecahkan tingkap dan menghalang pintu, menyerang kebenaran dan memutarbalikkan sejarah, bersama-sama kita berdiri teguh,” kata Presiden Herzog dalam ucapan video.

“Apabila mereka menjerit untuk intifadah dan genosid, kita akan bekerjasama untuk memerdekakan tebusan kami yang dipegang oleh Hamas dan memperjuangkan kebebasan awam seluruh dunia bebas dan hak kami untuk mempercayai dan menjadi ahli dan hak untuk hidup dengan bangga, aman dan selamat sebagai Yahudi dan sebagai warga Israel di mana-mana,” tambahnya.

Ucapan Herzog datang ketika kumpulan agensi pelbagai agensi pegawai penguatkuasaan undang-undang pada Khamis bergerak ke kampus Universiti California, Los Angeles untuk menghapuskan kem anti-Israel yang diisytiharkan tidak sah.

“Kami melihat institusi akademik terkemuka, dewan sejarah, budaya dan pendidikan, tercemar dengan kebencian dan semangat anti-Semit yang dibakar oleh sombong dan kebodohan, didorong oleh kegagalan moral dan disinformasi,” kata Herzog. “Kami menonton dengan horror bagaimana kekejaman 7 Oktober terhadap Israel disenangi dan dibenarkan. Kami mendengar anda. Kami mengakui usaha heroik anda. Kami bersama anda. Kami di sini untuk anda.”

“Saudara-saudari, kepada kawan-kawan kami di kampus dan dalam masyarakat Yahudi di seluruh Amerika Syarikat dan seluruh dunia, kepada mereka yang berdiri dan mempertahankan orang Yahudi dan negara Israel, kepada semua orang berjiwa mulia, rakyat Israel bersama anda,” beliau teruskan. “Kami mendengar anda.”

Herzog menambah: “Kami melihat kebencian dan ancaman yang tidak bermalu-malu. Kami rasa hinaan, pelanggaran kepercayaan dan pelanggaran persahabatan. Kami berkongsi kebimbangan dan kegelisahan.”

Ucapannya datang hanya beberapa hari sebelum Hari Peringatan Holocaust, yang akan diiktiraf pada Isnin, 6 Mei.

“Bersama-sama kita akan mengatasi kebangkitan semangat anti-Semit ini. Jangan takut. Berdiri dengan bangga. Berdiri teguh untuk kebebasan anda. Israel berdiri bersama anda. Israel mengambil berat tentang anda,” kesimpulan Herzog.

Berbeza pula, Iran menyatakan sokongan terhadap demonstrasi anti-Israel yang meletus di pelbagai kolej dan universiti terkemuka AS.

Bulan lepas, Menteri Luar Iran Hossein Amir-Abdollahian membela ratusan pelajar yang ditangkap di UCLA, Universiti Southern California, UT-Austin dan lain-lain kerana mengganggu kemudahan kampus dan menyusup.

“Penindasan dan rawatan kejam polis dan pasukan keselamatan Amerika terhadap profesor dan pelajar menentang genosid dan jenayah perang rejim Israel di pelbagai universiti negara ini sangat membimbangkan dan memualkan oleh pendapat awam dunia,” kata menteri luar itu pada X, mengikut terjemahan.

Beliau menambah: “Penindasan ini sejajar dengan sokongan penuh Washington terhadap rejim Israel dan jelas menunjukkan dasar berkembar dan tingkah laku bertentangan kerajaan Amerika terhadap kebebasan bersuara.”

Polis UCLA berhadapan dengan gerombolan sayap kiri pada Khamis pagi, apabila pegawai membongkar kem anti-Israel dan menangkap penghasut.

Pegawai berpakaian rusuhan menjatuhkan halangan kayu yang mengelilingi Dataran Dickson UCLA, di mana kem itu diadakan, memasuki kawasan dan memulakan penangkapan sepanjang pagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.