Laporan Peningkatan Pelanggaran Keselamatan Lapangan Terbang Dalam 12 Bulan Terakhir

image1 7 TSA Reports Rise in Airport Security Breaches in Last 12 Months

(SeaPRwire) –   Keselamatan lapangan terbang tidak seketat yang kamu sangka.

Menurut Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan (TSA), terdapat sekurang-kurangnya 300 kes orang mengelak bahagian keselamatan lapangan terbang sejak Mac 2023.

Pada bulan November, dua wanita menghadapi tahanan di Lapangan Terbang Antarabangsa Phoenix Sky Harbor selepas menembusi keluaran yang dijamin kerana tergesa-gesa untuk penerbangan mereka. Sementara itu, di Lapangan Terbang Antarabangsa Palm Springs pada bulan Februari, penumpang bertiket melepasi pengesan badan tanpa kakitangan, menyebabkan pihak berkuasa mengosongkan kawasan selepas keselamatan sebagai langkah berjaga-jaga.

Dalam insiden berasingan pada bulan Februari, seorang wanita berjaya mengelak pegawai TSA yang memeriksa ID di Lapangan Terbang Antarabangsa Nashville. Dia kemudian berjaya menyelinap ke barisan pengesan beg. Selepas barangannya melalui sinar X, dia naik pesawat American Airlines tanpa tiket, akhirnya terbang ke Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles di mana dia ditahan oleh FBI. Setakat ini, dia tidak menghadapi tuduhan, dengan FBI enggan memberi komen mengenai siasatan yang sedang berjalan.

Clear, perkhidmatan penyaringan persendirian menawarkan alternatif yang dipercepatkan kepada barisan TSA juga menghadapi persoalan disebabkan pelanggaran dalam dua tahun kebelakangan ini.

Dalam satu insiden tahun lalu, seseorang berjaya melepasi keselamatan Clear menggunakan tiket penerbangan yang dipungut dari tong sampah lapangan terbang. Insiden lain pada tahun 2022 melibatkan pegawai TSA mengenal pasti peluru dalam beg seorang lelaki, hanya untuk mendapati bahawa dia telah menggunakan pengenalan palsu untuk mengelak penyaringan Clear.

Kebimbangan keselamatan ini muncul pada masa TSA sedang melabur dalam langkah-langkah keselamatan yang lebih tinggi, termasuk kontrak $3.8 juta dengan syarikat keselamatan AI untuk penyelesaian keselamatan pelbagai teknologi untuk mengesan senjata tersembunyi di kawasan berjumlah besar seperti lapangan terbang, stadium, dan sekolah.

Kontrak ini memberi tumpuan kepada Penyelidikan dan Pembangunan untuk memberi TSA perisian, kejuruteraan, dan peningkatan kepada Kit Peningkatan Jalur Lebar Liberty Defense’s Teknologi Pemeriksaan Imej Lanjutan Berdefinisi Tinggi (HD-AIT) untuk meningkatkan keupayaan pengesanan dan meningkatkan pengalaman penumpang.

Keselamatan yang Lebih Baik untuk Ancaman Hari Ini

Liberty Defense juga telah memulakan pelaksanaan sistem HEXWAVETM di lapangan terbang Utara Amerika untuk meningkatkan penyaringan penumpang dan kakitangan, termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa Denver, Lapangan Terbang Antarabangsa Toronto Pearson, dan satu unit kepada TSA di bawah Program Keupayaan Penyaringan Diri untuk penyaringan Pekerja Penerbangan.

Sistem HEXWAVETM menggunakan AI, gelombang elektromagnet dan pemeriksaan 3D untuk mengimbas dan mengesan item berbahaya seperti logam, senjata plastik dicetak 3D, serbuk, dan cecair. Proses ini cepat dan tanpa sentuhan, membolehkan individu berjalan melalui portal tanpa menanggalkan kunci atau telefon bimbit mereka.

Pada 23 April, mengumumkan penghantaran antarabangsa HEXWAVETM ke Lapangan Terbang Subic Bay di Filipina dan ke Lapangan Terbang Schiphol di Amsterdam, Belanda.

sudah membuat jualan di Eropah dan Asia, dengan lebih banyak perjanjian antarabangsa akan datang berkat rangkaian pengedaran antarabangsa syarikat yang kukuh, yang dipacu oleh dua rakan kongsi terkemuka dalam industri keselamatan dan pengesanan.

Dengan pejabat dan perwakilan global di seluruh Eropah, Timur Tengah, Afrika, dan Asia, rakan kongsi ini telah menggunakan beribu-ribu sistem keselamatan. HEXWAVE sepadan dengan keperluan penyaringan diri di lokasi-lokasi ini.

Awal tahun ini, Liberty Defense perjanjian strategik dengan Viken Detection untuk menjual 30 unit HEXWAVE pada tahun 2024. Perjanjian itu termasuk bayaran terlebih dahulu untuk 15 unit pertama untuk mempercepatkan penembusan pasaran. Viken Detection, pemimpin global dalam pengesanan ancaman dan teknologi penyaringan, akan menggabungkan sistem penyaringan orang HEXWAVE dalam portfolio produknya untuk Amerika.

Liberty Defense telah Anugerah ‘ASTORS’ Keselamatan Dalam Negeri tahun 2023 daripada Keselamatan Amerika Hari Ini (AST) untuk sistem HEXWAVE. Ia dianugerahi Anugerah Emas ASTORS dalam kategori Penyelesaian Pengesanan Logam/Senjata Terbaik. Program Anugerah ‘ASTORS’ mengiktiraf pemimpin industri dalam keselamatan fizikal dan sempadan, keselamatan siber, kesediaan kecemasan, penguatkuasaan undang-undang, dan penyelamat pertama, serta agensi kerajaan di semua peringkat untuk usaha meningkatkan keselamatan negara.

Penafian

1) Penulis Artikel, atau ahli keluarga atau isi rumah penulis, tidak mempunyai sekuriti mana-mana syarikat yang disenaraikan dalam Artikel ini. Penulis menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

2) Artikel ini dikeluarkan atas nama dan disponsori oleh, Liberty Defense Holdings Ltd. Market Jar Media Inc. dibayar $1,500 untuk pengeluaran dan penerbitan artikel ini oleh Agensi Pemasaran Digital Rekod Liberty Defense Holdings Ltd. (Native Ads Inc.). Butir-butir tambahan berkaitan penglibatan Market Jar Media Inc. oleh Agensi Pemasaran Digital Rekod Liberty Defense Holdings Ltd. (Native Ads Inc.) dinyatakan dalam .

3) Pernyataan dan pendapat yang dinyatakan adalah pendapat penulis dan bukan Market Jar Media Inc., pengarah atau pegawainya. Penulis bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kesahihan pernyataan. Penulis tidak dibayar oleh Market Jar Media Inc. untuk Artikel ini. Market Jar Media Inc. tidak dibayar oleh penulis untuk menerbitkan atau menindaklanjuti Artikel ini. Market Jar tidak secara bebas mengesahkan atau menyiasat semua maklumat tersebut. Tiada pihak Market Jar atau mana-mana syarikat sekutunya menjamin ketepatan atau kesempurnaan maklumat tersebut. Maklumat yang diberikan di atas adalah untuk maksud maklumat sahaja dan bukan cadangan untuk membeli atau menjual sekuriti mana-mana. Market Jar Media Inc. memerlukan penulis sumbang untuk mendedahkan sebarang pegangan saham dalam, atau hubungan ekonomi dengan, syarikat yang mereka tulis. Market Jar Media Inc. bergantung kepada penulis untuk menyediakan maklumat ini dengan tepat dan Market Jar Media Inc. tidak mempunyai cara untuk mengesahkannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

4) Artikel ini tidak menyediakan nasihat pelaburan. Semua pelaburan membawa risiko dan setiap pembaca digalakkan berunding dengan penasihat kewangan peribadi mereka.