PepsiCo Melebihi Ramalan Pendapatan Q1 kerana Kenaikan Harga Mula Rehat

Pepsico

(SeaPRwire) –   (NASDAQ: PEP) melaporkan peningkatan pendapatan yang lebih baik daripada jangkaan dalam suku pertama disebabkan oleh permintaan antarabangsa yang kukuh untuk makanan ringan dan minuman mereka.

Syarikat berpangkalan di Purchase, New York itu mengumumkan peningkatan 2% dalam pendapatan kepada $18.3 bilion bagi tempoh Januari-April, melebihi anggaran Wall Street sebanyak $18 bilion, mengikut analis yang ditemubual oleh FactSet.

PepsiCo mengesahkan semula panduan kewangannya untuk 2024, termasuk pertumbuhan pendapatan organik sebanyak 4%. Syarikat menjangkakan kembali ke kadar pertumbuhan yang lebih normal tahun ini selepas mengalami beberapa tahun kenaikan harga disebabkan inflasi.

Walau bagaimanapun, ramalan ini mungkin mengecewakan pelabur yang sudah biasa dengan pertumbuhan yang lebih kuat di PepsiCo. Pada tahun lalu, contohnya, pertumbuhan pendapatan organik adalah sebanyak 9.5%. Akibatnya, saham PepsiCo menurun lebih daripada 2.5% semasa perdagangan pagi Selasa.

Di Amerika Utara, pendapatan Frito-Lay meningkat 2%, manakala jualan minuman Pepsi meningkat 1%. Penjualan terjejas oleh penarikan balik sereal, bar dan makanan ringan Quaker awal dalam suku kerana kemungkinan pencemaran dengan salmonela, menyebabkan penurunan 24% dalam jualan Makanan Quaker.

Sebaliknya, syarikat mengalami pertumbuhan jualan 11% di Asia Pasifik dan 10% di Eropah.

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif PepsiCo, Ramon Laguarta menyatakan optimisme mengenai permintaan pengguna yang meningkat di AS dan kawasan lain tahun ini.

Laguarta menyatakan semasa panggilan dengan pelabur bahawa pengguna, secara global, sangat tahan lasak. Beliau menyatakan dua faktor penyokong: kadar pengangguran yang sangat rendah atau agak rendah secara global dan gaji yang meningkat pada kadar yang baik di kebanyakan negara di mana mereka menyertai.

Di Eropah, jualan ditingkatkan oleh permintaan di Eropah Timur, walaupun Eropah Barat melihat kurang makanan ringan dan minuman PepsiCo di rak kedai runcit semasa suku kerana pertikaian harga dengan Carrefour, salah satu rantai pasar raya terbesar di Eropah.

PepsiCo melaporkan pertumbuhan pendapatan organik dua digit di Mexico, Brazil, Mesir, Pakistan, China dan Australia.

Walau bagaimanapun, Laguarta memberi amaran tentang perbelanjaan pengguna yang berhati-hati di China dan tingkah laku membeli pengguna berpendapatan rendah di AS, yang membeli makanan ringan kurang atau beralih ke jenama kedai runcit disebabkan harga yang lebih tinggi.

PepsiCo sangat bergantung kepada kenaikan harga dalam dua tahun lepas untuk mengimbangi kenaikan kos bahan mentah. Walau bagaimanapun, suku pertama 2024 menyaksikan pengmoderatan dalam kenaikan ini, dengan kadar harga bersih naik 5% secara global manakala isi padu turun 2%.

Syarikat melaporkan peningkatan 5.6% dalam keuntungan bersih kepada $2 bilion dalam suku pertama. PepsiCo mencatatkan $1.61 sesaham tidak termasuk item khas, melebihi ramalan Wall Street sebanyak $1.52.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.