9 Pelajar Nigeria diculik dengan paksaan senjata api dalam penculikan terbaru sekolah di rantau ini

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya sembilan orang pelajar telah diculik oleh penjenayah bersenjata semasa serbuan malam di sekolah mereka di utara, pihak berkuasa berkata Jumaat, ketiga insiden seumpamanya di tengah penculikan berleluasa menyasarkan sekolah di rantau yang dilanda konflik ini tahun ini.

Para penyerang itu menyerbu Universiti Sains dan Teknologi Confluence di negeri Kogi, yang bersempadan dengan ibu negara Nigeria, Abuja, dan membawa pergi pelajar dari bilik darjah mereka sebelum pasukan keselamatan tiba, menurut Pengarah Maklumat Kogi Kingsley Femi Fanwo.

Negeri itu “telah mengaktifkan seni bina keselamatan untuk mengesan penculik dan memastikan pelajar diselamatkan dan penjenayah ditangkap,” tambah Fanwo.

Pegawai itu berkata pemburu tempatan membantu pasukan keselamatan “menyisir” kawasan sekolah, yang dikelilingi oleh belukar di bandar Osara yang terpencil.

Nigeria telah mengalami insiden sejak pertama pada 2014 apabila pengganas ideologi menculik lebih 200 pelajar perempuan dari kampung Chibok di timur laut, memicu kempen media sosial global #BringBackOurGirls.

Sekurang-kurangnya 1,400 pelajar Nigeria telah diculik dari sekolah mereka dalam keadaan serupa, termasuk sekurang-kurangnya 130 kanak-kanak diculik dari sekolah mereka di bandar Kuriga di utara negeri Kaduna pada Mac. Beberapa masih ditahan, termasuk hampir 100 daripada gadis Chibok.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.