Amerika Syarikat, duta berkata keahlian penuh PBB tidak akan membantu Pelastin dengan kenegaraan

(SeaPRwire) –   Menteri Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Linda Thomas-Greenfield berkata pada Rabu beliau tidak melihat resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang mengesyorkan Pihak Berkuasa Palestin menjadi ahli penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu akan membantu membawa kepada penyelesaian dua negara bagi konflik Israel-Palestin.

Thomas-Greenfield membuat komen itu dalam sidang akhbar di Seoul, selepas ditanya sama ada Amerika Syarikat terbuka untuk mengiktiraf permintaan Pihak Berkuasa Palestin untuk menjadi ahli penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Kami tidak melihat melalui resolusi di Majlis Keselamatan akan semestinya membawa kita ke tempat di mana kita boleh mencari… penyelesaian dua negara yang bergerak ke hadapan,” kata Thomas-Greenfield.

Beliau berkata Presiden Amerika Syarikat Joe Biden secara kategorik berkata Washington menyokong penyelesaian dua negara dan sedang bekerja di tanah untuk mewujudkannya secepat mungkin.

Pihak Berkuasa Palestin dijangka akan mendesak 15 ahli Majlis Keselamatan untuk mengundi, seawal Isnin ini, draf resolusi yang mengesyorkan mereka menjadi ahli penuh badan dunia itu, menurut diplomat.

Jawatankuasa Majlis Keselamatan yang mempertimbangkan permohonan “tidak dapat membuat syor sebulat suara” sama ada ia memenuhi kriteria, menurut laporan jawatankuasa yang dilihat Reuters pada Selasa.

Permohonan untuk menjadi ahli penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu perlu diluluskan Majlis Keselamatan – di mana Amerika Syarikat boleh melakukan veto – dan kemudian sekurang-kurangnya dua pertiga daripada 193 ahli Perhimpunan Agung.

Tiada kemajuan besar dicapai dalam mencapai negara Palestin sejak penandatanganan Persetujuan Oslo dan Pihak Berkuasa Palestin pada awal 1990-an.

Antara halangan termasuklah pengembangan penempatan Israel, dan Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Gilad Erdan berkata Pihak Berkuasa Palestin tidak memenuhi kriteria yang diperlukan untuk negara.

Pihak Berkuasa Palestin, diketuai Presiden Mahmoud Abbas, mengamalkan kawalan terhad di Tebing Barat dan merupakan rakan Israel dalam Persetujuan Oslo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.