As Russia maju, kumpulan bantuan Ukraine mengevakuasi bandar-bandar berhampiran garis hadapan

(SeaPRwire) –   Anzhelika Sharonova dan ibunya yang berusia 86 tahun bertahan di bandar timur Ukraine yang teruk dipukul itu sehingga mereka boleh sebelum akhirnya melarikan diri minggu ini dengan hanya beberapa beg di antara mereka.

terus maju ke utara dan selatan Toretsk ketika mereka menekan beberapa bahagian barisan hadapan timur, mengancam untuk akhirnya mengepung bandar bekas perlombongan arang batu itu dan yang lain di sekitarnya.

“Tiada tingkap tinggal di tingkat lima,” kata Sharonova, 57, berkumpul di dalam van mini yang dikendalikan oleh ahli East SOS, kumpulan bantuan mengevakuasi orang awam.

“Bom jatuh berhampiran bangunan kami.”

Toretsk telah berada di barisan hadapan perang dengan pemisah Moscow-disokong sejak 2014, tetapi kemaraan peperangan baru-baru ini dan kekurangan perkhidmatan asas yang asas telah menjadikan kehidupan hampir tidak dapat dihidupkan bagi Sharonova dan ibunya Valentyna, kedua-dua wanita itu berkata.

Mereka kebanyakannya bergantung pada penghantaran bantuan kemanusiaan ke bandar yang kosong, di mana kedai runcit sedikit yang kekal terbuka, dan hospital terdekat adalah sekurang-kurangnya 20 km jauh.

Bangunan di jalan mereka berlubang dan kabel logam terbaring dekat pintu masuk mereka. Di tempat lain, anjing berkeliaran di jalan-jalan di bawah gemuruh artileri dan barisan panjang penduduk berpilin dari mesin ATM.

Di sebuah kampung berhampiran, kata Valentyna, terdapat “serangan roket (pada) setiap rumah”. Sehari sebelum dua orang itu dievakuasi, telah menyerang stesen polis tempatan, pihak berkuasa berkata.

Kurang daripada 12,000 orang kekal di kawasan Toretsk yang lebih besar daripada penduduk pra-penjajahan sekurang-kurangnya 66,000, polis serantau berkata.

“Setiap hari, ia menjadi lebih berbahaya bagi orang untuk kekal di tempat, di rumah mereka,” kata Vladyslav Arseniy, penyelamat East SOS.

Sharonova dan ibunya tergolong dalam dua puluh atau begitu orang dievakuasi setiap minggu oleh East SOS, yang berkelana di kawasan peperangan Donetsk hampir setiap hari menanggapi panggilan.

Reuters mengiringi kumpulan itu dalam misi terkini apabila ia mengumpulkan penduduk warga emas dan lemah dari rumah dan hospital tempatan, kebanyakannya dari bandar-bandar seperti Kostiantynivka yang lebih jauh dari barisan hadapan.

Dua wanita yang terbaring di atas katil diletakkan merentasi belakang van mini, dan yang lain dimuatkan ke tempat duduk belakang.

Mereka yang ditinggalkan di Toretsk, di mana ladang di luar bandar ditandai oleh parit baru dan berusia sepuluh tahun, bertekad untuk kekal sehingga rumah mereka benar-benar musnah, kata Arseniy.

Sharonova dan ibunya, yang telah menghadapi dua musim perang di apartmen mereka, berkata mereka akan ke bandar yang lebih besar dan tidak mengharapkan untuk kembali.

Ahli East SOS Oleksandr Stasenko, bercakap di luar kereta api yang membantunya memuatkan beberapa penduduk yang dievakuasi oleh pasukan itu pada hari itu, berkata ia sukar melihat orang yang ketakutan.

“Kadang-kadang emosi menembusi dan anda menangis,” katanya. “Tetapi anda menguasai diri dan membantu orang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.