Netanyahu kata Israel ‘akan berdiri sendiri’ jika perlu selepas Biden mengancam untuk menahan senjata

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mengeluarkan satu mesej video pada Khamis, berjanji bahawa Israel “akan berdiri bersendirian” untuk menewaskan Hamas, jika perlu, selepas Biden telah mengugut untuk menahan pembekalan senjata kepada Negara Yahudi jika Netanyahu terus dengan penjajahan Rafah.

Beliau merujuk kepada perang kemerdekaan Israel 1948 dalam ucapannya, dengan berkata walaupun telah wujud larangan senjata ke atas Israel, rakyat Israel telah berjuang dan menewaskan negara-negara Arab yang menyerang negara Yahudi yang baru ditubuhkan itu, berkat keberanian dan persatuan mereka.

“Hari ini, kami jauh lebih kuat,” kata perdana menteri itu. “Kami berazam, dan kami bersatu untuk menewaskan musuh-musuh kami dan mereka yang mahu memusnahkan kami.”

“Jika kami perlu berdiri bersendirian, kami akan berdiri bersendirian,” Netanyahu terus berkata.

Ucapan Netanyahu datang selepas Biden mengatakan beliau tidak akan membekalkan senjata kepada Israel untuk menyerang Rafah, kubu terakhir Hamas di Gaza, kerana kebimbangan lebih daripada satu juta orang awam berlindung di sana.

“Orang awam telah terbunuh di Gaza akibat bom-bom itu dan cara-cara lain bagaimana mereka menyerang pusat-pusat penduduk,” kata Biden kepada CNN’s Erin Burnett dalam temubual yang dikeluarkan pada Rabu.

“Saya telah jelaskan bahawa jika mereka masuk ke Rafah – mereka belum masuk ke Rafah lagi – jika mereka masuk ke Rafah, saya tidak akan membekalkan senjata-senjata yang telah digunakan secara sejarah untuk menangani Rafah, untuk menangani bandar-bandar – yang menangani masalah itu,” kata Biden.

Biden menjelaskan bahawa Amerika Syarikat akan terus menghantar senjata pertahanan kepada Israel, seperti bekalan untuk Dome Besi Israel.

Israel telah mengusir 100,000 orang Palestin dari bandar itu. Pasukan Israel juga telah melaksanakan apa yang digambarkan sebagai “serangan terhad” di bahagian timur Rafah.

Biden dikritik kerana menangguhkan penghantaran senjata kepada Israel dan didakwa menyembunyikan keputusannya sehingga selepas ucapannya mengenai Hari Peringatan Holocaust, di mana beliau membandingkan Hamas dengan Nazi. Mereka mendakwa beliau kini sedang berundur dari komitmen besi-besinya kepada negara Yahudi dengan menangguhkan penghantaran senjata ketepatan penting kepada Jerusalem.

Duta Besar Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Gilad Erdan berkata semasa temubual dengan stesen berita TV Israel Channel 12 bahawa beliau percaya tindakan itu timbul daripada tekanan politik ke atas Biden dari Kongres, Jabatan Negara dan pilihan raya akan datang.

Pada Khamis, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Matt Miller menangani komen Biden dan berkata bahawa Amerika Syarikat akan “sentiasa komited kepada keselamatan Israel” dan membantu Negara Yahudi mempertahankan diri daripada Hamas, Hezbollah, Iran dan ancaman daripada kumpulan pengganas lain.

“Saya tidak akan mendahului apa yang presiden katakan semalam. Kami sedang mengkaji,” kata Miller. “Kami telah menangguhkan satu penghantaran. Kami sedang mengkaji yang lain. Tetapi seperti yang ditekankan presiden, kami akan sentiasa komited kepada pertahanan Israel.”

’ Joseph A. Wulfsohn, Benjamin Weinthal dan Nicholas Kalman, bersama-sama dengan Associated Press, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.