Duta Israel mengkritik pendedahan keputusan AS menahan senjata untuk Israel, memanggil tindakan itu ‘mesej yang salah’

(SeaPRwire) –   Ia adalah “tidak dapat diterima” bahawa keputusan Amerika Syarikat untuk menahan sebahagian senjata daripada Israel menjadi umum ketika kedua-dua kerajaan masih sedang membincangkan serangan terancang Israel ke bandar Rafah di Gaza, duta Israel berkata pada Khamis.

penangguhan beberapa bekalan senjata kepada Israel “menghantar mesej yang salah kepada Hamas dan kepada musuh kami di rantau ini,” Duta Besar Israel Michael Herzog berkata dalam seminar web Carnegie Endowment for International Peace sehari selepas Presiden Amerika Syarikat Joe Biden memberi amaran kepada Israel untuk pertama kalinya bahawa Washington akan menahan senjata jika pasukan Israel melancarkan serangan besar-besaran ke Rafah.

Komentar Biden dalam temu bual CNN adalah amaran awam yang paling kuat sehingga kini dalam usahanya untuk menghalang serangan Israel ke atas Rafah. Ia menggambarkan perpecahan yang semakin membesar antara Amerika Syarikat dan sekutu terkuatnya di Timur Tengah.

Berbilion-bilion dolar senjata Amerika Syarikat masih dalam saluran untuk Israel, walaupun penangguhan satu penghantaran bom dan kajian semula yang lain kerana kebimbangan Amerika Syarikat bahawa penggunaannya di Rafah boleh menyebabkan lebih banyak kemusnahan ke atas orang awam Palestin.

Amerika Syarikat telah menyatakan ia tidak melihat rancangan Israel untuk melindungi lebih kurang 1.4 juta orang awam Palestin di Rafah, kebanyakannya terpaksa berpindah akibat pertempuran dari bahagian-bahagian Gaza yang lain.

Herzog berkata pegawai Israel telah membincangkan operasi Rafah selama berminggu-minggu dengan pegawai Amerika Syarikat “dan kami memberitahu mereka terus bahawa kami tidak akan bergerak secara automatik ke kawasan bandar tanpa terlebih dahulu membangunkan rancangan untuk penduduk dan melaksanakannya” rancangan itu.

“Kami memberitahu pentadbiran bahawa apa yang akan kami lakukan bukanlah berdasarkan masa, ia berdasarkan keadaan dan kami menunjukkan rancangan kami kepada mereka,” beliau teruskan.

“Saya fikir ia malang bahawa sebelum kami menyiapkan perbincangan ini… perkara-perkara keluar di awam dalam erti kata bahawa, anda tahu, ‘Jangan lakukan Rafah dan jika anda melakukannya kami akan menahan beberapa senjata,” kata Herzog. “Saya boleh kata juga ia tidak dapat diterima.”

serangannya di Gaza berikutan serangan pada 7 Oktober oleh pejuang Hamas yang membunuh beberapa 1,200 orang dan mengambil 252 tebusan semula ke enklaf pantai.

Serangan Israel telah membunuh hampir 35,000 orang Palestin dan mencederakan hampir 80,000 orang, kebanyakannya orang awam, menurut kementerian kesihatan Hamas yang memerintah Gaza.

Herzog berkata keputusan Amerika Syarikat untuk menahan beberapa senjata “meletakkan kami dalam sudut kerana kami perlu menangani Rafah satu cara atau lain.”

Untuk mencapai matlamatnya untuk menghancurkan Hamas sebagai kuasa tentera dan politik dan menghapuskan ancamannya, Israel perlu menewaskan empat batalion pejuang Hamas yang dikerahkan di Rafah, katanya.

“Saya tidak percaya kami boleh menyelesaikan tugas menewaskan Hamas di Gaza tanpa menangani soalan ini,” kata Herzog.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.